NRK Meny
Normal

India-rapport: Hver tredje unge kvinne fysisk mishandlet

En rapport fra hjelpeorganisasjonen Plan i India, viser at hver tredje unge kvinne i landet har blitt fysisk mishandlet. Situasjonen er enda verre for kvinner på landsbygda. I kveld viser NRK2 den omstridte voldtektsdokumentaren fra India.

INDIA/ Krishna cuts vegetables inside the kitchen at her house in a village near Baran

Mange unge kvinner i India blir offer for fysisk mishandling og voldtekter.

Foto: DANISH SIDDIQUI / Reuters

Mange kvinner i India lever i en hverdag hvor trakassering og fysiske overgrep er svært utbredt.

En undersøkelse hjelpeorganisasjonen Plan i India har gjort, viser at hver tredje unge kvinne mellom 18 og 25 år har blitt fysisk mishandlet. På landsbygda er tallet 37 prosent. Undersøkelsen er gjort blant 2100 unge kvinner, rundt 100 menn og mer enn 900 foreldre. Samtidig viser offisielle tall i India at en kvinne blir voldtatt hvert 22 minutt. Mørketallene er trolig store:

– Det er skremmende at en del indiske kvinner lever liv som er preget av overgrep. Det viser at det indiske samfunnet har store utfordringer, sier generalsekretær Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge.

Øie understreker samtidig at det er viktig ikke å demonisere India, for voldtekter og overgrep skjer hver eneste dag over hele verden - også i Norge.

– Indiske samfunnet ansvarlig for voldtekter

Behandlingen av kvinner i India, har for alvor blitt satt på dagsorden etter den brutale gjengvoldtekten av 23 år gamle Joyti Sing i 2012.

I dokumentaren "Indias datter" som vises på NRK2 i kveld kl 2130, er det et intervju med en av mennene som ble dømt for voldtekt og tortur av den unge kvinnen. Han viser ingen anger og gir jenta mye av skylda for voldtekten. Mannen mener at kvinner må bære hovedansvaret for at de blir voldtatt.

Dømde for valdtekt og drap i New Delhi.

Musesh Singh (t.h) sammen med tre av de andre som ble dømt til døden for voldtekt og drap i India.

Foto: Uncredited / Ap

Filmen ble forbudt i India og landet har også bedt YouTUbe om å fjerne alle lenker til filmen. I et intervju med NRK i helga, sa regissør Leslee Udwin, at det indiske samfunnet er medansvarlig for voldtekter - ikke bare overgrepsmennene:

India Gang Rape Leslee Udwin

Regissør av dokumentaren 'Indias datter', Leslee Udwin.

Foto: Altaf Qadri / Ap

– Det virkelige problemet er at disse mennene er et produkt av det de har blitt lært om at kvinner er mindre verdt enn menn. Derfor mener mange menn at de kan gjøre hva de vil med kvinner og begrense friheten deres, sier Udwin.

Debatt om filmen i India

I India har mange sett filmen på tross av forbudet og den er heftig diskutert på sosiale medier. I tillegg har den vært førstesideoppslag i mange medier etter at forbudet ble innført, skriver BBC.

Filmen skulle blitt vist på kvinnedagen i India. I protest mot forbudet, viste en TV-kanal kun svarte skjermer i en time.

Filmen har også satt diskusjonen om kjønnsroller i India på dagsorden.

Se Urix om kvinners situasjon i India kl. 2230 på NRK2 og filmen "Indias datter" på NRK 2 kl 2250.

Les også: India ber YouTube sensurere voldtektsdokumentar

Les også: Indias president lover å slå hardt ned på voldtekt

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt