India fant vann på månen

Drømmen om å etablere en permanent base på månen i løpet av to tiår er nærmere enn noen sinne.

Månen
Foto: NASA / AP

På sin første måneferd hevder nemlig India at de har funnet bevis på at det er store mengder vann på månen.

Bra for opphold på månen, bra for India

Det har lenge vært gjengs oppfatning at månen er tørr, men data fra den ubemannede indiske romfartøyet «Chandrayaan-1» (som betyr «månefartøy» på gammel sanskrit) beviser at det finnes vann der - særlig konsentrert ved polene.

Og enda bedre, vann blir fremdeles dannet, noe som gir et varig opphold for mennesker enda bedre betingelser.

Oppdragsleder Mylswamy Annadurai forteller i dag til den engelske avisen the Times hvor fornøyd han er med oppdagelsen, som også forbedrer Indias posisjon mot Kina i «romkappløpet».

Video nsps_upload_2009_9_24_12_51_57_2383.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Formannen for Indias romforskningsorganisasjon ISRO, G. Madhavan Nair, håper å offentliggjøre forskningsresultater innen en uke.

Fant vann ved hjelp av stråling

– Det er veldig tilfredsstillende, sier Annadurai, som legger til at å finne vann på månen var oppdragets viktigste oppgave, ikke å få overtaket over Kina.

Ifølge den engelske avisen kommer NASA til å offentliggjøre funnet senere i dag. For selv om letingen etter vann var selve oppdraget til måneferden, kom resultatet likevel som en overraskelse.

Det ubemannede fartøyet var delvis utstyrt av NASA. Utstyret har navnet « Moon Mineralogy Mapper », eller «M3», og er spesialkonstruert for å lete etter vann ved å fange opp elektromagnetisk stråling fra mineraler på månen.

Månen

Dette bildet av månen ble tatt under den amerikanske Apollo 8-romferden.

Foto: NASA / AP

I mørke, iskalde kratere

Aller først: Hvorfor har vi trodd at det er vann på Månen? Først og fremst fordi det er vann på jorden.

Men siden månen bare har en liten del av Jordens tyngdekraft, har mesteparten av vannet der fordunstet ut i verdensrommet for lenge siden. Men det gjelder ikke alt vannet på månen, slik indiske forskere nå beviser.

I 1994 kretset en amerikansk farkost rundt månen, og som et eksperiment sendte det radiosignaler ned i de mørke kraterne nær månens sørpol. Refleksjonene som ble mottatt av antenner nede på jorden ble tolket som om de kom fra et nedfryst materiale.

Hvis det er vann på månen, tenkte NASA-forskere da, så gjemmer det seg mest sannsynlig i de dype, kalde kraterne - borte fra steder der solen slipper til.

«H» som i «H2O»?

Likevel klarte ikke forskerne å gjenta eksperimentet da de forsøkte å få de samme «frosne» signalene med den enorme Arecibo-radaren i Puerto Rico.

I 1998 sendte NASA enda et fartøy for å sjekke, og med noe som kalles «neutron spectometer» fanget de opp signaler om at materiale i kraterne kunne inneholde hydrogen.

Men var det «H» som i «H2O»?

I dag vil altså NASA trolig komme med svaret.

Video nsps_upload_2009_9_24_12_55_59_2384.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video fra Indias første måneferd.

SISTE NYTT

Siste nytt