Inderne frykter for Taj Mahal

Praktbygget Taj Mahal i India kan stå i fare fordi elven som går forbi nærmest har tørket ut i sommermånedene.

Video Taj Mahal synker

TURISTMAGNET: Fire millioner turister strømmer hvert år til Agra nord i India for å se mesterverket Taj Mahal. Det er nå satt i gang en kampanje for å redde praktbygningen.

Mausoleet i hvit marmor i Agra regnes som ett av verdens vakreste byggverk. Fire millioner turister strømmer hvert år til Agra nord i India for å se mesterverket.

Praktbygningen ble bygget for over 350 år siden, og har blitt kalt det ultimate symbolet på kjærlighet.

Byggingen ble satt i gang av Shah Jahan, til minne for hans tredje hustru, Mumtaz Mahal.

Fundamentene er truet

Arkitektonisk er bygningen et mesterverk. Men byggherren regnet aldri med at Yamuna-elven, som renner forbi, skulle utgjøre en trussel.

Årsaken til problemene er nemlig at Yamuna i det siste tiåret har tørket ut i sommermånedene, ifølge Times of India.

Når det er så tørt, skaper det problemer med fundamentet under bygningen, som er laget av ibenholt og stukket ned i elvebredden.

Trevirket må ha en viss fuktighet over tid for at det ikke skal utvide seg eller trekke seg sammen. Blir det ikke nok fuktighet, kan fundamentet tørke ut og knekke.

– Må handle raskt

Taj Mahal havnet på Unescos verdensarvliste i 1983. Etter å ha overlevd kriger invasjoner og naturkatastrofer, er det satt i gang en kampanje for å redde kjærlighetsmausoleet.

– Vi må lage vannreservoarer lenger oppe for å gi vann til Yamuna-elven i tørre perioder, forklarer en mann ved elvebredden.

– Det må alltid være nok vann til å sikre riktig trykk, hvis ikke vil monumentet fortsette å synke.

Yamuna-elven er en del av elvestystemet knyttet til Ganges. Den har sin opprinnelse i Himalaya, renner gjennom Indias nåværende hovedstad New Delhi, via den tidligere mogulhovedstaden Agra, og så ut i Ganges ved Allahabad.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt