Inderne frykter for Taj Mahal

Praktbygget Taj Mahal i India kan stå i fare fordi elven som går forbi nærmest har tørket ut i sommermånedene.

Video Taj Mahal synker

TURISTMAGNET: Fire millioner turister strømmer hvert år til Agra nord i India for å se mesterverket Taj Mahal. Det er nå satt i gang en kampanje for å redde praktbygningen.

Mausoleet i hvit marmor i Agra regnes som ett av verdens vakreste byggverk. Fire millioner turister strømmer hvert år til Agra nord i India for å se mesterverket.

Praktbygningen ble bygget for over 350 år siden, og har blitt kalt det ultimate symbolet på kjærlighet.

Byggingen ble satt i gang av Shah Jahan, til minne for hans tredje hustru, Mumtaz Mahal.

Fundamentene er truet

Arkitektonisk er bygningen et mesterverk. Men byggherren regnet aldri med at Yamuna-elven, som renner forbi, skulle utgjøre en trussel.

Årsaken til problemene er nemlig at Yamuna i det siste tiåret har tørket ut i sommermånedene, ifølge Times of India.

Når det er så tørt, skaper det problemer med fundamentet under bygningen, som er laget av ibenholt og stukket ned i elvebredden.

Trevirket må ha en viss fuktighet over tid for at det ikke skal utvide seg eller trekke seg sammen. Blir det ikke nok fuktighet, kan fundamentet tørke ut og knekke.

– Må handle raskt

Taj Mahal havnet på Unescos verdensarvliste i 1983. Etter å ha overlevd kriger invasjoner og naturkatastrofer, er det satt i gang en kampanje for å redde kjærlighetsmausoleet.

– Vi må lage vannreservoarer lenger oppe for å gi vann til Yamuna-elven i tørre perioder, forklarer en mann ved elvebredden.

– Det må alltid være nok vann til å sikre riktig trykk, hvis ikke vil monumentet fortsette å synke.

Yamuna-elven er en del av elvestystemet knyttet til Ganges. Den har sin opprinnelse i Himalaya, renner gjennom Indias nåværende hovedstad New Delhi, via den tidligere mogulhovedstaden Agra, og så ut i Ganges ved Allahabad.

SISTE NYTT

Siste nytt