Immigrasjonstopp i Portugal arrestert, mistenkt for korrupsjon

Lederen for Portugals immigrasjon- og grensetjeneste er pågrepet i en landsomfattende politiaksjon.

Manuel Palos

Manuel Palos er en av tre høytstående offentlige tjenestemenn i Portugal som er mistenkt for korrupsjon.

Foto: SEF

Stadsadvokatens kontor bekrefter at flere er pågrepet i etterforskningen som gjelder korrupsjon, hvitvasking og gatesalg i forbindelse med såkalte «gylne visum» til rike utenlandske investorer.

En anonym politikilde sier også til nyhetsbyrået Lusa, at en av de arresterte, er Manuel Palos.

– Manuel Palos Jarmela er mistenkt for korrupsjon, skriver det portugisiske nyhetsbyrået SAPO. Han er leder for immigrasjons og grensetjenesten SEF i Portugal

To andre høytstående offentlige tjenestemenn er også blant de 11 arresterte, den ene av dem i justisdepartementet, skriver SAPO.

SEFs lokaler blir gjennomsøkt, men kilden vil ikke si om Palos er siktet for konkrete lovbrudd, skriver Reuters.

Innført under gjeldskrisen

– Ingen er over loven. Tiden for straffrihet er over, sier justisminiser Paula Teixeira Cruz. Hun oppfordrer dem som har tilskitnet ryktet til offentlige institusjoner om å trekke seg fra stillingen, skriver AFP.

Det «gylne visum» programmet ble innført av myndighetene på slutten av 2012 under gjeldskrisen og har siden tilført den kriserammede økonomien sårt tiltrengte 8 milliarder kroner.

Opposisjonspolitikere har lenge hevdet at ordningen kan bli utnyttet av kriminelle og være sårbart for korrupsjon.

Programmet gir oppholdstillatelse til borgere som kommer fra land utenfor EU, og som er villige til å investere mer enn fire millioner kroner i fast eiendom.

Reiser fritt

De fleste av de 1500 personene som har benyttet seg av muligheten er kinesere, men også russere, brasilianere, samt personer fra Angola og andre land. Også nabolandet Spania og noen andre EU-land tilbyr lignende ordninger.

Portugal tillater at utlendingene kan reise fritt innen de 26 europeiske landene som er medlemmer av Schengen.

Regjeringen i Portugal har tidligere insistert på at alle søkerne tilfredsstiller EU-kravene, men opplyste i juni at det ble iverksatt gransking av korrupsjonsanklager i forbindelse med programmet.

SISTE NYTT

Siste nytt