Hopp til innhold

IMF-sjefen tok med prostituert på kontoret

Den skandaleombruste tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn inntok i dag vitneboksen i Lille for å fortsette å forklare seg om sin rolle i et nettverk av bordeller, sex-fester og luksusprostituerte i flere land.

Dominique Strauss-Kahn på vei til retten i Lille

Den halliktiltalte tidligere finanstoppen Dominique Strauss-Kahn ble møtte av fotografenes blitslys på vei til retten for å forklare seg onsdag.

Foto: FRANCOIS LO PRESTI / Afp

I dagens forklaring kom det fram at den tidligere sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF tok med seg en prostituert kvinne på kontoret i januar 2010. Kvinnen hadde han truffet på en sexfest i Brussel og inviterte henne til Washington. Hun ble bedt om å opptre «diskret» og late som hun var sekretær.

– Jeg fikk 2000 euro for turen, opplyste kvinnen som går under kallenavnet «Jade» i retten.

Tok selfie på IMF-kontoret

Hun fortalte at hun tok bilder av seg selv og Strauss-Kahn på hans kontor i IMF-bygningen i Washington DC.

Kvinnen er en av flere vitner som forteller om løsslupne fester på ulike hoteller i Brussel, Paris og Washington. Strauss-Kahn har innrømmet at han deltok på festene, som han beskriver som vennefester med en «fri og vennlig» atmosfære. Kvinnene derimot forteller om brutale overgrep. De mener at det var opplagt at de var betalt for å delta, selv om det aldri ble sagt direkte.

Om Strauss-Kahn blir kjent skyldig i hallikvirksomhet, kan straffen bli opptil 10 år i fengsel.

Strauss-Kahn i retten i Lille 10. februar

Dominique Strauss-Kahn inntok vitneboksen i Lille i går.

Foto: BENOIT PEYRUCQ / Afp

Rettssaken mot den tidligere sjefen for Det internasjonale pengefondet IMF startet sist mandag i den nordfranske byen Lille, og er beregnet å vare i tre uker. Saken dominerer alle franske medier, 300 journalister rapporterer fra rettssalen og den tiltaltes initialer DSK dominerer alle oppslag.

I går ble han møtt av halvnakne demonstranter med slagord malt på kroppen da han kom tinghuset. For å unngå pressefolkene og folkemengden utenfor tinghuset, ble bilen med Strauss-Kahn i dag kjørt direkte inn i tinghusets kjeller, skriver Le Parisien. Derfra ble han ført via en baktrapp opp til rettssalen hvor forhandlingene startet kl. 9.30.

65-åringen er den mest prominente av de i alt 14 som er tiltalt for «grov hallikvirksomhet i en organisert gruppe». Gruppen inkluderer politifolk, forretningsmenn, en advokat, en bordelleier og flere prostituerte.

Vedgikk å ha være på 12 sexfester

I går innrømmet Strauss-Kahn å ha deltatt i rundt 12 sexfester i perioden 2008 til 2011 i Paris, Brussel og Washington. Mer hadde han ikke tid til, sa han. Han sa han ikke visste at kvinnene han møtte var prostituerte.

Han sa at han oppfattet at kvinnene på festene var der av egen fri vilje. Han beskrev seg selv som en libertiner og sa at han så på festene som rekreasjon i et hektisk liv der han var opptatt av å «redde verden» fra finanskrisen.

Kvinnene som ble hørt i retten i går beskrev Strauss-Kahn helt annerledes. «Jade» beskrev et orgielignende treff på et fasjonabelt hotell i Paris der Strauss-Kahn var eneste mann, omgitt av kvinner som ble kommandert til å yte seksuelle tjenester.

Fallet fra maktens tinde

Nedturen har vært enorm for mannen som bare for få år siden ble nevnt som en aktuell presidentkandidat i Frankrike. Da satt han på maktens tinde som sjef i det mektige internasjonale pengefondet. Tidligere hadde han vært fransk finansminister.

Men boblen sprakk i mai 2011 da en stuepike på et hotell i New York anklaget ham for overgrep. Saken ble året etter løst ved forlik, men pletten satt på hans rykte, og han måtte forlate den prestisjetunge jobben som IMF-sjef. Etter det ble han anklaget for flere andre overgrep.

Hotel Carlton i Lille

I Frankrike kalles saken 'Carlton-saken', etter hotell Carlton i Lille hvor opprullingen av den antatte prostitusjonsringen startet i 2012.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Skandalen ble fullbrakt året etter da hans navn dukket opp under politietterforskning av en stor prostitusjonsring i Frankrike og Belgia, sentrert rundt hotell Carlton i Lille. Det er den saken han må svare for, og som han gjør sitt beste for å tone ned sin egen rolle i.

Påtalemyndigheten vil ha det til at han var en aktiv part i organiseringen av treffene med prostituerte, mens han selv sier det dreide seg om frilynte fester med kvinner som var like interessert i sex som ham selv.

Prostitusjon er lovlig i Frankrike. Retten må ta stilling til om de tiltalte har skaffet prostituerte til andre. For å bli kjent skyldig i organisert hallikvirksomhet må man ha organisert, oppfordret til eller tjent på prostitusjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt