NRK Meny
Normal

IMF-sjef slippes ut mot kausjon

Dominique Strauss-Kahn løslates mot en kausjon på en million dollar. Strauss-Khan vil være under overvåkning 24 timer i døgnet, og vil også måtte gå med elektronisk fotlenke.

Dominique Strauss-Khan

Løslates: Torsdag ble det klart at Strauss-Khan kan løslates mot kausjon.

Foto: POOL / Reuters

Det ble klart etter dagens rettsmøte i New York. Strauss-Khans kausjon er satt til en million dollar, i tillegg til at det må stilles fem millioner dollar som sikkerhet.

Retten i New York bestemte også at Strauss-Khan skal være iført en elektronisk fotlenke, samt at han skal overvåkes 24 timer i døgnet av en bevæpnet sikkerhetsvakt.

Denne sikkerhetsvakten må Strauss-Khan selv betale for.

Dette var vilkår Strauss-Khans forsvarere selv hadde foreslått, og betyr at Strauss-Khan slipper ut av det beryktede Riker-fengselet, dog ikke før i morgen. Dette fordi beslutningen om kausjon ikke vil bli signert før tidligst fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tiltalen mot Strauss-Khan opprettholdes, og neste rettsmøte er satt til 6. juni.

– En ærlig mann

– Strauss-Khan er en ærlig mann som kommer til å betale kausjonen og møte opp i retten, sa forsvarsadvokat William Taylor i retten.

Ifølge aktoratet var det fare for at Strauss-Khan vil flykte dersom han slipper ut av varetekt.

– Strauss-Kahn har betydelig grunn til å flykte dersom det settes kausjon, sa en av aktoratets advokater under rettsaken.

Strauss-Khan har tidligere vært siktet for seksuelle overgrep, men er nå formelt tiltalt av en storjury i Manhattan criminal court i New York. Tiltalen vil bli vurdert rettslig fredag.

Tiltalen betyr at Strauss-Khan innebærer at saken kan tas videre til rettslig behandling dersom tiltalte erklærer seg ikke-skyldig.

Strauss-Khan foreslo at det kausjon skulle settes til en million dollar, noe aktoratet mente "ikke hang på greip", og at ingen kausjonsordning vil være tilstrekkelig for å sikre at han møter i retten igjen.

Møtte med kona

Også Strauss-Khans kone Anne Sinclair og en av døtrene hans møtte frem for å overvære rettens behandling av kausjonsspørsmålet.

Strauss-Kahns forsvarere forsøkte å få den tidligere IMF-sjefen løslatt fra det beryktede Riker Island-fengselet, enten mot kausjon eller ved husarrest med fotlenke.

LES OGSÅ: – Stoltenberg kan ta over etter Strauss-Kahn

– Nesten uungåelig at han blir løslatt

Advokatene vil lykkes med å få Dominique Strauss-Kahn ut av Riker Island-fengselet før en eventuell rettsak mot IMF-sjefen, mener flere amerikanske juridiske eksperter.

– Det er nesten uunngåelig at han blir løslatt mot kausjon, sier Richard Willstatter, kjent amerikansk forsvarsadvokat.

Willstatter mener det ikke er rimelig å avslå kausjon i en sak der den siktede har et rent rulleblad fra før, kun er siktet for en såkalt klasse B-forbrytelse og dessuten har nok penger til kausjon.

I New York er strafferammen for klasse B-forbrytelser opp til 25 år i fengsel.

Video IMF-sjefen, Dominique Strauss-Kahn, fraktes vekk med håndjern

SE VIDEO: IMF-sjefen fraktes vekk med håndjern.

Oppfordret til å trekke seg

Strauss-Kahn trakk seg i dag fra jobben som IMF-sjef . Han har de siste dagene sittet varetektsfengslet.

Strauss-Kahn er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse, ifølge politiet i New York.

I går sto flere fremstående politikere frem og oppfordret Strauss-Khan til å trekke seg. Blant annet sa USAs finansminister sagt at Timothy Geithner åpenbart ikke var i stand til å styre IMF.

Også anonyme kilder i IMF har sagt at de ønsker at Strauss-khan går av.

Strauss-Khan, som forsvares av erfarent team, har hardnakket hevdet sin uskyld.

– Jeg benekter på det sterkeste alle anklager som er rettet mot meg, het det i en uttalelse fra Strauss-Kahn, hvor han også offentliggjorde at han går av som generaldirektør i IMF.

LES OGSÅ: – IMF-sjefen leder en organisasjon som holder liv i verdensøkonomien

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt