Imam mistenkt for å ha radikalisert terroristene i Barcelona

En marokkansk imam får skylden for å ha radikalisert de unge mennene bak terrorangrepene i Spania.

Islamic community Annour of Ripoll's President Yassine talks to media at the mosque where imam Abdelbaki Es Satty preached in Ripoll

Leder for moskeen Annour i byen Ripoll sør for Barcelona møter pressen for å snakke om imamen deres Abdelbaki Es Satty, som ifølge politiet skal ha bidratt til å radikalisere ungdommene som stod bak terroren i Spania torsdag og fredag.

Foto: Albert Gea / Reuters

Den 40 år gamle imamen Abdelbaki Es Satty er kommet i søkelyset etter terroren i Spania. Det er han som skal ha bidratt i radikaliseringen av terrorcellen i den spanske byen Ripoll, nord for Barcelona.

På en pressekonferanse mandag sa politiet at det er klare beviser for at han er involvert, skriver Sky News.

Islamic community Annour of Ripoll's President Yassine points the name of Younes Abouyaaqoub in a table of voluntary payments for the expenses at the mosque in Ripoll

Leder for moskeen Annour i Ripoll, Ali Yassine, peker på navnet Younes Abouyaaqoub på listen over de som har bidratt med penger til menigheten.

Foto: Albert Gea / Reuters

Mannen som kjørte varebilen i Barcelona, den 22 år gamle Younes Abouyaaqoub, samt broren hans, skal være to av dem som har latt seg inspirere av imamen.

– De siste to årene har Younes og Hussain latt seg forføre av radikal islam, sier bestefaren deres til nyhetsbyrået AFP.

For fem år siden satt Abdelbaki Es Satty inne for å ha smuglet hasj fra Marokko til Spania.

Han har også vært fengslet for å ha hatt kontakt med Rachid Aglif, en av mennene som stod bak bombeangrepet i Madrid i 2004, som tok livet av 191 mennesker, skriver Sky News.

Soverom til mistenkt imam

Politiet ransaket hjemmet til Abdelbaki Es Satty lørdag. Satty er mistenkt for å ha inspirert de unge mennene bak terroren i Spania.

Foto: Pau Barrena / AFP

40-åringen har tidligere holdt til i Belgia, ikke langt fra flyplassen, ifølge AFP. Den belgiske forstaden Molenbeek har vært et arnested for internasjonale jihadister knyttet til bombingen på flyplassen i Brussel i mars 2016 og Parisangrepene i november 2015.

Menigheten sier de ikke har radikalt budskap

Lederen i den muslimske menigheten Annour i byen Ripoll sier Satty ikke hadde noe spesielt radikalt budskap så lenge han var i menigheten.

– Han sendte aldri ut noe radikalt budskap. Hans preken var islam, og hvis han står bak alt dette, så må han ha hatt ett ansikt i moskeen og et annet utenfor, sier Ali Assid, som leder menigheten, til AFP.

Satty sluttet i menigheten for et par måneder siden. Imamen har vært savnet siden torsdag, da terroren skjedde. Lørdag ble huset hans ransaket.

En varebil kjørte inn i folkemengde i Barcelona

13 mennesker ble drept og over hundre skadd da en varebil meide ned folk i sentrum av Barcelona torsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt