Anbefaler ikke vaksine til barn under tre

Det svenske Läkemedelsverket anbefaler ikke svineinfluensavaksine til friske barn under tre år.

Illustrasjonsfoto: Lite barn får vaksine

Illustrasjonsfoto: Lite barn får vaksine.

Foto: Colourbox

I går kom Läkemedelsverket med de siste ferske anbefalingene hva gjelder vaksinering mot svineinfluensa hos gravide og barn.

Den nye vaksinen har dokumentert sikker og effektiv virkning på barn mellom tre og ni år, men har manglende dokumentasjon for aldersgruppen null til tre år.

Mangler studier

- Siden vi ikke har studier som viser effekten og bivirkninger hos denne aldersgruppen, vil vi ikke vaksinere dem. Så små barn kan få feber og feberkramper, og det er ikke ufarlig, sier Charlotta Bergquist, vaksineekspert i Läkemedelsverket til Expressen.

Bergquist sier imidlertid at disse barna kan bli tilbudt vaksinen senere, når flere studier foreligger.

Risikogruppe vaksineres

Men barn mellom null og tre år som er i risikogruppen skal derimot vaksineres. Til risikogruppen hører barn med hjerte- og lungesykdon, cystisk fibrose og utviklingshemminger.

En rapport fra det amerikanske CDC fra i går viser at i ett av tretten tilfeller av svineinfluensatilfeller, omhandler barn.

Svineinfluensa synes å være farligere for barn enn vandlig sesonginfluensa. To av tre barn som er døde av svineinfluensa i USA har hatt en eller annen form for neurologisk sykdom som celebral parese eller epilepsi.

SISTE NYTT

Siste nytt