Ikke nyvalg i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det ikke skal holdes nyvalg likevel. De politiske partiene i Sverige vil samarbeide på tvers av blokkene framfor å tvinge fram et nyvalg.

Statsminister Stefan Löfven sier det ikke blir noe nyvalg i Sverige neste år.

På en pressekonferanse lørdag formiddag sa Löfven at den svenske regjeringen har blitt enige med de borgerlige alliansepartiene om en løsning på den politiske krisen i landet.

– Enigheten går blant ut på at en statsministerkandidaten som støttes av en koalisjon som er større enn alle andre koalisjoner, kan slippes fram, sa Löfven.

På pressekonferansen deltok lederne fra Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna, mens Sverigedemokratene og Vänsterpartiet ikke var til stede.

Statsministeren kaller enigheten for en «Desember-overenskomsten».

– Vi som står her i dag, er klare for å ta ansvar slik at Sverige kan styres, sa statsministeren.

Enigheten går ut på at:

  • en regjeringskandidaten som samler støtte for en konstellasjon som er større enn andre, skal kunne regjere.
  • en mindretallsregjering skal kunne få igjennom sitt budsjett.
  • at de borgerlige ikke stemmer mot regjeringens budsjettforslag til våren..
  • tre sentrale områder (pensjon, forsvar og energi) skal diskuteres.

Moderaternas leder Anna Kinberg Batra sa at ingen enkeltpartier lenger kan kreve regjeringsmakt i Sverige. Dagens avtale forsterker og bekrefter det som har vært praksis, sa Batra:

– Den statsministerkandidaten som har størst støtte, skal slippe fram, og skal få muligheten til å få sitt budsjett gjennom, sa Batra.

Statsminister Löfven besluttet å skrive ut nyvalg etter at Riksdagen stemte ned regjeringens forslag til statsbudsjett onsdag 3. desember.

Valget skulle etter planen utlyses 30. desember og finne sted 22. mars. Det var første gang i svensk historie at en sittende regjerings budsjett ble nedstemt.

Hemmelige forhandlinger

Før juleferien meldte SVT at den svenske regjeringen holdt hemmelige forhandlinger med opposisjonspartiene i den borgerlige Alliansen for å unngå nyvalg.

Ifølge SVT forhandlet regjeringen med den borgerlige Alliansen for å finne et grunnlagt for en mindretallsregjering.

Partiene hadde da diskutert praktiske spørsmål knyttet til hvordan en mindretallsregjering kan styre landet og ikke politiske spørsmål.

Ifølge meningsmålinger har Socialdemokraterna økt sin oppslutning med 2,6 prosentpoeng siden november, mest av alle partiene i Riksdagen. Moderaterna har gått tilbake med et prosentpoeng i tilsvarende periode.

SISTE NYTT

Siste nytt