Sessions gjorde få klokere

Han benektet, han husker ikke og han ble forbannet flere ganger. Jeff Sessions vitnemål i senatet tirsdag gjorde ikke amerikanerne mye klokere i forhold til Russlandsetterforskningen.

Jeff Sessions

Jeff Sessions under høringen i Senatet.

Foto: Saul Loeb / AFP

Jeff Sessions kom til senatet og gikk til angrep på anklagene mot ham allerede før han hadde fått et eneste spørsmål fra senatorene, skriver New York Times på lederplass i dag.

Sessions kalte antydningene om at han skal ha hatt møter med Russlands ambassadør som kan ha vært en del av påvirkningskampanjen på presidentvalget "avskyelige løgner".

Da han fikk spørsmål fra senatorene om hva som faktisk ble diskutert på møtene han har innrømmet å ha hatt med russiske kontakter, husket han imidlertid nesten ingenting.

Husker ikke

Han husket ikke å ha møtt Russlands ambassadør på et hotell i Washington og han kunne ikke fortelle hva han snakket med Sergej Kisljak om på kontoret sitt i senatet i fjor høst.

Han benektet også å ha hatt møter med ambassadøren under republikanernes landsmøte i juli i fjor.

Sessions vitnet under ed og har egentlig plikt til å svare på spørsmålene han blir stilt, men det var mye han ikke kunne erindre og en god del han ikke ville svare på.

Det eneste han virkelig husket, ifølge Washington Post bloggen, the Fix, var at han ikke har gjort noe galt.

Last og brast med Trump

Jeff Sessions har stått på Trumps side siden tidlig i hans valgkamp.

Han var den aller første senatoren, og svært lenge den eneste, som støttet Trumps kandidatur.

Etter presidentdebattene i fjor høst kom 70-åringen fra Alabama ofte nesten alene ut for å forsvare Trump for oss journalister.

Han ble belønnet med justisministerposten. Men til tross for at han i det siste skal ha fått hard kritikk av Trump, står han trofast ved sin leders side.

I går nektet han også å fortelle om samtaler han hadde hatt med presidenten.

Sessions sa det var upassende at han snakket om hvilke samtaler han og presidenten hadde før FBI-sjef James Comey ble sparket. Men disse samtalene inneholdt verken hemmeligstemplet informasjon eller at presidenten har sagt hna ikke fikk nevne dem.

Han ville heller ikke fortelle hvorfor han ikke grep inn da Trump ba ham forlate kontoret sitt slik at han kunne bli igjen alene med FBI-direktør James Comey i februar.

Les også: Derfor er Sessions en nøkkelperson nå

Ville sparke Comey

Session han holdt fast ved den første offisielle historien om hvorfor FBI-direktøren fikk sparken 9. mai.

Han sa det var fordi Comey håndterte etterforskningen av Hillary Clintons epostserver dårlig og at han og visejustisminister Rod Rosenstein var enige om at Comey måtte gå.

Deres egen sjef har sagt at han like mye sparket Comey på grunn av Russlandsetterforskningen og at han hadde bestemt seg før han fikk et notat fra Rosenstein og et brev fra Sessions med gode argumenter for hvorfor Comey burde ut.

Vil ikke sparke Mueller

Etter Sessions vitnemål blir det stillere i senatets etterretningskomite en stund.

Nå er det trolig spesialetterforsker og tidligere FBI-direktør Robert Mueller amerikanerne må sette sin lit til om de vil ha flere svar om Russland og påvirkningskampanjen før presidentvalget.

I går svirret ryktene om at Trump egentlig ønsker og sparke ham også, men det sa både Sessions og Rosenstein at de ikke ønsker å gjøre i sine respektive senatshøringer i går.

SISTE NYTT

Siste nytt