Har ikke hørt om 11. september-angrepene

Helmand og Kandahar opplever noen av de verste kampene i Afghanistan. Men ni av ti innbyggere sier i en undersøkelse at de ikke har hørt om angrepene i USA 11. september 2001.

AFGHANISTAN/

Helmand og Kandahar opplever noen av de verste kampene i Afghanistan. Her bærer amerikanske soldater en afghansk soldat som er skadet til et helikopter.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Ifølge en undersøkelse gjort i Helmand– og Kandaharprovinsene sør i Afghanistan i oktober svarer 92 prosent av 1.000 spurte menn at de ikke kjenner til terrorangrepene i New York og Washington som utløste den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan i 2001.

LES: 4,2 mrd. til 11. september-arbeidere

Tror målet er å ødelegge islam

61 prosent av de spurte er pessimistiske med tanke på afghanske styrkers evne til å ta over sikkerhetsansvaret i de to provinsene, viser undersøkelsen utført av tankesmia ICOS.

40 prosent av de spurte sør i landet tror de utenlandske soldatene ønsker å ødelegge islam eller okkupere Afghanistan.

LES: – Afghanske sivile får det verre

Skal bidra til utvikling og sikkerhet

ISAF - Nato's International Security Assistance Force - kalles styrkene som nå står i Afghanistan.

LES: Alt du trenger å vite om ISAF

ISAF fikk sitt mandat gjennom vedtak i FNs sikkerhetsråd i desember 2001. Bakgrunnen var det store terrorangrepet 11. september 2001, og velkjent informasjon om at Taliban-regimet som styrte Afghanistan lot Al Qaida og lederen Osama bin Laden operere fra Afghanistan.

Hensikten med invasjonen av Afghanistan, var å jage ettersøkte Al Qaida-medlemmer.

Under Operation Enduring Freedom - Afghanistan forelå det opprinnelig ingen planer om, eller kapasitet for, stabilisering og nasjonsbygging. Men etter relativt kort tid innså USA, FN og det internasjonale samfunnet, at et varig stabilt Afghanistan var avhengig av internasjonal støtte i form av militære og sivil bistand.

Etter Resolusjon 1386 ble det gitt mandat til en internasjonal stabiliseringsstyrke, kalt International Security Assistance Force. Målet var å sørge for og bidra til sikkerhet og utvikling i Afghanistan.

Mandatområdet var først hovedstaden Kabul og flyplassområdet Bagram. Etter oktober 2006 har det vært ISAF-styrker stasjonert i alle provinser, etter at FN gjennom ulike tilleggsresolusjoner har gjort endringer av mandatet til ISAF.

– Mangler kunnskap

ICOS-sjef Norina MacDonald tror det er mangel på kunnskap som gjør at lokalbefolkningen er negative til styrkene og jobben de skal gjøre.

– Mangel på kjennskap om hvorfor vi er der bidrar til mye negativitet mot NATOs militære operasjoner og gjør jobben lettere for Taliban. Vi må forklare det afghanske folk hvorfor vi er her, og både overbevise dem og vise dem at deres fremtid er bedre uten Taliban, sier ICOS-sjef Norina MacDonald til Reuters.

LES: – USA vil legge frem plan om trekke styrkene ut i 2014

SISTE NYTT

Siste nytt