NRK Meny
Normal

Ikke første mistanke om ubåt i svensk farvann

1980-tallet var preget av en lang rekke hendelser der Sverige mistenkte at deres grenser ble krenket og første til en svært spent stemning mellom Sverige og Sovjetunionen.

Dagens nyhet om mistenkelig undervannsaktivitet utenfor Stockholm er ikke første gang Sverige har fryktet utenlandske ubåter i sitt farvann.

FLERE UBÅTMISTANKER: Også tidligere har Sverige mistenkt at utenlandske ubåter har krenket landets grenser. I denne saken fra SVT oppsummeres noen av hendelsene.

Nyheten om at store styrker fra sjøforsvaret, luftforsvaret og heimevernet leter etter en utenlandsk ubåt i skjærgården utenfor Stockholm, har fått mange svensker til å tenke tilbake på situasjonen på 1980-tallet.

Gjennom hele tiåret ble det rapportert om en rekke ubåthendelser, den første i 1980, da en sovjetisk ubåt ble oppdaget ved Utö, skriver SVT. Siden ble det meldt om en rekke andre ubåt-observasjoner.

Den største hendelsen skjedde 28. oktober 1981 da den sovjetiske ubåten U 137 gikk på grunn utenfor Karlskrona. Regjeringen sa nei til en sovjetisk bergingsbåt., noe som tilspisset situasjonen ytterligere. Dagen etter dette ble det nemlig observert sovjetiske marinefartøy ved den svenske grensen.

Dette beklaget sovjetiske myndigheter senere, og den 5. november ble ubåten fraktet ut fra svensk farvann, etter at statsminister Thorbjørn Fälldin fortalte at det sannsynligvis var atomvåpen om bord på ubåten.

Etter denne hendelsen ble det også meldt om flere hundre observasjoner, men det har siden vist seg at mange av krenkelsene mot Sveriges grenser skyldtes amerikanske ubåter. Det er ifølge SVT også ting som tyder på at utstyret som ble brukt for å skille ubåtslyd fra andre fartøy, var for dårlig.

– Høyst sannsynlig en ubåt
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt