NRK Meny
Normal

Ikke enighet i Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd har ikke blitt enig om en resolusjon som fordømmer Nord Koreas rakettoppskytning i går. Sikkerhetsrådet har sittet i krisemøte i natt.

Susan Rice og Yukio Takasu

FN-ambassadør fra USA Susan Rice og fra Japan Yukio Takasu.

Foto: Mary Altaffer / AP

Meksikos FN-ambassadør sier rådet likevel skal fortsette å diskutere i dag hvordan de skal reagere på oppskytingen. Meksikaneren Claude Heller er denne måneden Sikkerhetsrådets president.

Fare for nedrustingsarbeidet

- Enhver reaksjon fra Sikkerhetsrådets side må være forsiktig for å sikre stabiliteten på den koreanske havløya og for ikke å sette sekslandsforhandlingene i fare, sier Kinas FN-ambassadør Zhang Yesui.

Det var på forhånd klart at det er uenighet blant de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet om den nordkoreanske rakettoppskytingen kunne karakteriseres som brudd på FN-resolusjoner.


USA, Storbritannia og Frankrike ønsker en kraftig fordømmelse, mens Russland, Kina, Libya, Uganda og Vietnam ikke vil ha en så sterk reaksjon at det setter sekslandsforhandlingene med Nord-Korea om atomnedrustning i fare.

USA, Japan og EU har alt fordømt den nordkoreanske rakettoppskytningen som en provokasjon. Nord-Korea hevder selv at formålet med rakettoppskytingen var å sende opp en satellitt.

Sikkerhetsrådet fortsetter samtalene om oppskytingen i dag.

Ikke i bane

Nordkoreanske myndigheter hevder at oppskytingen var vellykket og at det nå er en satelitt i bane som sender patriotiske sanger. USA og Sør-Korea hevder imidlertid at den var falt ned i Stillehavet 1.300 kilometer øst for Japan.

Uansett om det var en satelitt om bord eller ikke har vestmaktene uttalt at bekymringen er selve raketten og ikke hva den var lastet med.

USA mener raketten som ble skutt opp faktisk er en Taepongdo-2, som kan nå Alaska og Hawai i USA.

- Regler må være bindene og brudd på dem må straffes. Nord-Korea har brutt reglene, sa USAs president Barack Obama etter oppskytingen.

Les:

- Nord-Korea brøt reglene

- Satellitt sender udødelige sanger

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt