NRK Meny
Normal

Ikke alle hyller prinsebryllupet

Hundrevis av monarki-motstandere møtes i morgen for å delta på «not the royal wedding party» i London. Også nordmenn tar turen for for å vise sin motstand.

Muslims Against Crusades

Et medlem av den ekstreme gruppen Muslims Against Crusades holder opp et skilt hvor det står 'Wanted prince William' for å vise sin motstand mot bryllupet. (Gruppen har ingenting med republikanerne omtalt i saken å gjøre.)

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Max Hermansen

Leder for Norge for republikk, Max Hermansen.

Foto: Privat

Ikke alle gleder seg over morgendagens prinsebryllup.

Republikanere i Storbritannia, Norge, Sverige, Danmark, Belgia og Nederland skal markere sin motstand samtidig med vielsesseremonien i London.

LES: Slik forbereder William og Kate seg til den store bryllupsdagen
LES: Slik følger du prinsebryllupet

– Ingen har spurt om det er greit at Kate blir dronning

En av dem som deltar i markeringen er norske Max Hermansen som er leder i organisasjonen Norge som Republikk.

SE GRAFIKK: Slik blir prinsebryllupet

I morgen reiser han sammen med et annet medlem av organisasjonen til London for å markere motstand mot prinsebryllupet og monarkiet generelt.

– Det er mange briter som imot bryllupet og forbannet over pengebruken. Ingen har spurt britene om det er i orden at Kate blir en fremtidig dronning, eller at prins William en dag blir konge, sier han.

Vurderte å ha på kroner opp ned

Han reiser sammen med rundt 20 medlemmer fra Belgia, Nederland, Danmark og Sverige fra Alliansen av europeiske republikanske bevegelser.

Der skal de delta på gatefesten «not the royal wedding party» sammen med søsterorganisasjonen Republican campaign.

– Vi arrangerer et alternativ til bryllupet for å få oppmerksomhet rundt våre synspunkter. Vi er imot at kongelige har makt som statsledere, og at de blir født til denne posisjonen og ikke valgt, sier Hermansen.

Han forsikrer om at arrangementet vil være fredelig, uten opptøyer eller vold.

– Vi vurderte å bruke kroner opp ned og t-skjorter med krone med forbudtskilt på, men vi droppet det og kommer bare til å ha med norske flagg, sier Hermansen.

– Mange er imot monarkiet

Graham Smith

Leder for Republican Campaign, Graham Smith.

Foto: LEON NEAL / Afp

Graham Smith er leder for den britiske organisasjonen for republikanere, Republican campaign. Han sier en god del av befolkningen i Storbritannia er imot monarkiet.

– Det er et faktum at hele landet ikke er interessert i prinsebryllupet. En god del av befolkningen er imot monarkiet. Vi holder gatefesten «not the royal wedding party» samtidig med vielsesseremonien for å skape bevissthet rundt nettop dette, sier Smith til BBC .

Den ekstreme gruppen Muslims Against Crusades planla å demonstrere mot bryllupet utenfor Westminster Abbey, men avstår etter at Scotland Yard sa de kom til å slå hardt ned på en eventuell demonstrasjon.

Enorme sikkerhetstiltak

Det er satt i verk enorme sikkerhetstiltak foran bryllupet. Et av tiltakene er å sikre at tilskuerne ikke kommer for nære brudeparet og deres følge.

LES OGSÅ: Stenger byen en uke før bryllupet

Ved de kilometerlange jernsperringene skal over 5000 politimenn utplasseres for å holde de aller ivrigste på avstand.

I tillegg til politiet langs gatene, skal flere tusen også observere folkemengdene fra hustakene rundt om i sentrum.

Eksperter mener prislappen på sikkerheten rundt det kongelige bryllupet vil stige til rundt 20 millioner pund, nær 180 millioner norske kroner.

politiet i London

Bevæpnet polti patruljerer gatene rundt Westminster Abbey.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt