– Takket være størrelsen vår, så har vi mulighet til å inspirere, sa Lööf under messen Demokratiske designdager i Älmhult torsdag.
KONFERANSE: Ikea-sjef Torbjörn Lööf og sjef for bærekraftighet i Ikea Lena Pripp-Kovac under konferansen i Älmhult.
Foto: Anna Ringstrom / ReutersKjeden kjent for flatpakkede møbler til en rimelig penge, har laget en plan for å bli mer miljøvennlig i årene som kommer.
– Vi kommer til å designe alle produkter med mål om at de skal kunne brukes på nye måter, repareres, gjenbrukes, selges videre og gjenvinnes, sier Lena Pripp-Kovac, som er sjef for bærekraftighet i kjeden i en kommentar til Expressen.
- Les mer:
- Les mer:
Slutter med engangsplast
Selve plastforbudet fører til at kjeden vil slutte å selge engangsartikler i plast som sugerør, tallerkener, kopper, søppelposer, samt engangsemballasje i plast til mat.
FORBYR SUGERØR: Sugerør i plast vil ikke bli å se på Ikea fra år 2020.
Foto: Patrick Pleul / AFPEU annonserte i forrige uke at unionen vil forby ti engangsartikler i plast, som sugerør, q-tips og plastbestikk. EU-forslaget er stemplet som EØS-relevant. Det betyr at de nye reglene også i utgangspunktet vil gjelde Norge.
I mai lovet også byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), sammen med miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), at Oslo skal bli første by i verden til å kutte ut unødvendig engangsplast.
Ikea vil i tillegg til forbudet mot engangsplast utvide tilbudet av vegetarisk mat, selge solcellepaneler på varehus i 29 land innen 2025.
- Les:
- Les:
Plastfokus
Det siste året har plastforsøpling fått voldsom oppmerksomhet i Norge og i flere deler av verden.
Det er ikke mer en halvannet år siden det som har blitt kjent som «plasthvalen», ble funnet strandet på Sotra utenfor Bergen. En seks meter lang gåsenebbhval med over 30 plastposer og store mengder mikroplast i magesekken.
OMFATTENDE: Store mengder plastposer og mikroplast blei henta ut av magesekken til gåsenebbhvalen.
Foto: Christoph Noever / Universitetet i BergenFunnet av plasthvalen, i tillegg til andre plastfunn på norske strender, har ført til at mange er engasjert i plastrydding.
Ifølge Verdens økonomiske forum (WEF) havner det rundt 15 tonn plast i havet på verdensbasis hvert minutt.
I fjor vedtok FNs miljøforsamling en nullvisjon mot tilførsel av plast i havet, men foreløpig har ingen land eller byer tatt lederskap for å omsette nullvisjonen til praksis.
- Les: