Siktet for drap på 298 personer – lever i frihet i Moskva

Han ledet opprørerne i Øst-Ukraina for fem år siden og ble onsdag siktet for drap i forbindelse med nedskytningen av MH17. «Strelkov» avviser alle anklager og går fritt rundt i Moskvas gater.

Etterlysning av Igor Girkin sendt ut av nederlandsk politi 19. juni.

Etterlysning av Igor Girkin sendt ut av nederlandsk politi 19. juni.

Foto: HANDOUT / Reuters

Igor Grigin, alias «Strelkov», ble onsdag, sammen med tre andre, siktet for drap i forbindelse med flight MH17 fra Malaysia Airlines 17. juli 2014.

298 mennesker døde da flyet ble skutt ned over de opprørskontrollerte delene av Øst-Ukraina.

En internasjonal etterforskningsgruppe ledet at Nederlands nasjonale politisjef Wilbert Paulissen, la onsdag frem resultatet av etterforskningen.

Flight MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det ble skutt ned, og de fleste om bord var nederlendere.

Nederlandske myndigheter har derfor ledet etterforskningsgrupoen som også har hatt malaysiske, australske, belgiske og ukrainske representanter.

Siktelsen som ble lagt frem onsdag er på drap, fordi de fire blir holdt ansvarlige for å ha fraktet BUK-raketten som skjøt ned flyet, fra Russland til Øst-Ukraina.

Etterforskerne viste onsdag frem bilder av de fire som er siktet for nedskytingen av MH17.

Etterforskerne viste onsdag frem bilder av de fire som er siktet for nedskytingen av MH17.

Foto: EVA PLEVIER / Reuters

Kalte seg «Strelkov» (Skytteren)

Den mest kjente av de fire tiltalte er Igor Girkin, en 48 år gammel russer som tidligere skal ha tjenestegjort blant annet i Tsjetsjenia, Transdnjestr og Serbia.

Våren 2014 dukket han opp i det østlige Ukriania der han i flere intervjuer tok han på seg «æren» for opprøret mot ukrainske myndigheter.

Girkin – kjent som «Strelkov» (Skytteren) - var militær leder for separatistene i både Donetsk og Luhansk, de to byene der kampene mellom opprørerne og separatistene var hardest.

Han ble anklaget for å ha stått bak kidnappinger, tortur og drap på politiske motstandere, skriver NPR.

I august 2014 trakk han seg som leder.og kritiserte Russland. Det har vært spekulert i at Russland ville ha ham bort fra lederstillingen fordi de var redd han kunne utløse en ny MH17-krise.

Han avviser å ha hatt noe med nedskytingen å gjøre.

– Hverken jeg eller andre separatister er skyldige. Opprørerne har ikke noe å gjøre med dette, sa Girkin onsdag til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Igor Girkin (i midten) med livvakter i Donetsk

Igor Girkin (i midten) med livvakter i Donetsk 11. juli 2014, seks dager før MH17 ble skutt ned.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Bor i Moskva

Siden høsten 2014 har Girkin levd i Moskva der han ifølge Reuters jevnlig opptrer offentlig.

Han kommenterer russiske forhold og internasjonal politikk på sin egen nettside og på Youtube.

Tilsynelatende har han trukket seg helt ut striden i Øst-Ukraina, og går fritt rundt i Moskvas gater.

I vinter ble Girkin oppdaget av den russiske journalisten Leonid Ragozin på T-banen i Moskva, der han spøkte med journalisten om at han skulle invadere en metrostasjon.

Laster Twitter-innhold

Rettssak i mars neste år

Sammen med de tre andre siktede, Sergej Dubinskij, Oleg Pulativ og den ukrainske statsborgeren Leonid Khartjenko, er Girkin nå etterlyst over hele verden.

De fire er siktet for drap, selv om det ifølge den nederlanske statsadvokaten Fred Westerbeke «ikke var de som trykket på knappen».

Rettssaken mot de fire mennene starter i Nederland i mars neste år. Ettersom lite tyder på at Russland vil utlevere de fire, vil rettsaken trolig gå uten at de er til stede.

SISTE NYTT

Siste nytt