NRK Meny
Normal

Idol-favoritt forener palestinere

En palestiner fra Gaza er storfavoritt til å vinne kveldens finale i arabiske idol.

Idolfavoritt Mohammed Assaf fra Gaza

Mohammed Assaf fra Gaza er favoritt til å vinne finalen i arabisk idol.

Foto: Hussam el-Hadi / NRK

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Hele denne våren har den arabiske verden sittet klistret til tv-skjermen hver fredag og lørdag for å se programmet Arab Idol med deltakere fra alle de arabiske landene.

I kveld er det finale og favoritten til å vinne årets utgave er palestineren Mohammed Assaf fra Gaza. Dette har aldri skjedd før og entusiasmen blant palestinerne er stor.

– Han hadde talent allerede som barn. Han var forsanger på skolen og han sang også på andre fester og tilstelninger på Gaza-stripen, både i Khan Younes og i Gaza by, sier Amar al-Masri som har gått på skole med idol-stjernen.

Vennegjengen, som nå studerer i Kairo, er samlet på en kafé for å se Idol og stemme på favoritten fra hjembyen Khan Younes på Gazastripen. Som palestinere fra Gaza har de ikke særlig tro på framtiden, men Assaf lyser opp hverdagen litt.

– Absolutt. Det gir oss mye håp, optimisme og tro på morgendagen, sier Ibrahim al-Masri.

Vennegjengen fra Gaza følger med på arabisk idol

Vennegjengen fra Gaza følger med på arabisk idol.

Foto: Hussam el-Hadi / NRK

Synger for frihet

Hovedpersonen selv vet hva det dreier seg om. NRK treffer ham i Libanons hovedstad Beirut, hvor innspillingen av programmet finner sted. Han er 23 år gammel, og konkurrerer med jevnaldrende fra hele den arabiske verden.

– Det var en stor utfordring for meg å bli med i arabisk idol. Landet mitt har lidd under dårlige politiske forhold i over 60 år, det har vært krig og mange problemer. Det å delta og komme så langt i konkurransen, jeg vet ikke, men jeg sang en palestinsk sang, som gjorde at palestinerne ble fornøyde. Mange palestinere liker meg. Kanskje jeg overdriver, men for første gang, både i Palestina og for for palestinere som bor andre steder, er det enighet om å støtte meg, sier Mohammed Assaf.

– Hva om du vinner?

– Hva jeg vil gjøre da? Det er en følelse jeg ikke kan beskrive. For det første er det vanskelig å vinne denne tittelen. Jeg vil gi den til mitt folks sønner, folk som har lidd under krigens og okkupasjonens elendighet i så mange år. Det er et undertrykket folk, og deres ønske er å få frihet. Jeg vil gi dem denne suksessen hvis jeg vinner. Hvis det er mulig, skal jeg håndhilse på alle som har stemt på eller støttet meg, sier Assaf.

Intervju med Muhammed Assaf før finalen.

VIDEO: Intervju med Muhammed Assaf

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt