NRK Meny
Normal

Kanadiske terrorister var skolekamerater

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

To kanadiere som deltok i terrorangrepet mot gassanlegget i In Amenas i Algerie i januar, var tidligere skolekamerater og kom fra middelklassefamilier i Canada, ifølge CBC News.

Den kanadiske kanalen identifiserer nå de to kanadierne som deltok i terrorangrepet mot Statoil-anlegget, der 40 ansatte fra en rekke land ble drept. Blant de drepte, var fem nordmenn.

Like etter terrorangrepet, kom beretningene fra de overlevende. Flere av dem fortalte at en av terroristene hadde vært blond og hadde blå øyne, og at han snakket engelsk uten utenlandsk aksent.

Algeries statsminister Abdelmalek Sellal gjorde det også klart at det hadde vært to kanadiere blant gisseltakerne.

– Det var en kanadier blant de militante. Det var han som koordinerte angrepet, sa Sellal om den ene kanadieren.

Tidlig i 20-årene

Nå forteller CBC News hvem de to kanadierne var.

Ali og Xristos var begge tidlig i 20-årene og kom fra den kanadiske byen London i sørvestlige Ontario. De kom begge fra middelklassefamilier og hadde vært skolekamerater i flere år før de gjorde seg til terrorister.

De ble begge drept i angrepet, men det er uklart om de døde da algeriske soldater stormet anlegget, eller om de sprengte seg selv i luften. En av dem kunne ifølge CBC News bare identifiseres gjennom DNA-testing.

Gresk-ortodoks

22-årige Xristos kom fra en gresk-ortodoks familie, men skal ha konvertert til islam i tenårene. Han bodde sammen med moren etter at foreldrene skilte seg og blir beskrevet av venner som en som var flink på skolen og aktiv.

Ifølge CBC News er Xristos gisseltakeren som de overlevende beskrev som den lyshårede terroristen som snakket flytende "nordamerikansk engelsk".

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Algeria Oily Corruption

Anlegget i In Amenas, som drives Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach, ble angrepet 16. januar.

Foto: Uncredited / Ap

Ali skal ha vært 24 år da han stormet Statoil-anlegget i In Amenas sammen med de andre gisseltakerne 16. januar.

Ifølge kilder CBC News har snakket med, var Ali og Xristos venner og kjente hverandre fra skoledagene på London South Secondary. Ali ble uteksamisert fra skolen i 2006, mens Xristos sluttet året etter, ifølge kanalen.

Ifølge en av hans venner, som ønsker å være anonym, forandret Xristos seg.

– Han var ikke lenger den samme personen som før. Jeg følte at han ikke hadde noen motivasjon eller noe mål i livet. Jeg sa til ham at han måtte prøve å få seg en jobb, eller i det minste fullføre skolen, sier vennen til CBC News.

Kanadisk politi eller sikkerhetsmyndigheter har ikke kommentert opplysningene.

Faksimile fra CBC News

CBC News navngir de to kanadierne som ifølge kanalens opplysninger var blant gisseltakerne som angrep anlegget i In Amenas.

Foto: Faksimile
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt