Hopp til innhold

ICAN-lederen: – Sender en klar beskjed til alle atommakter

Lederen i Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), sier at årets tildeling av Nobels fredspris er en tydelig melding til alle stater som besitter atomvåpen. Organisasjonen mistet norsk pengestøtte i 2015.

fn ican fihn

ICAN-LEDEREN: Svenske Beatrice Fihn og ICAN har i flere år jobbet for å få en traktat om forbud mot atomvåpen vedtatt i FN. Nå har 122 av FNs medlemsland signert traktaten. Her er Fihn avbildet i FNs hovedkvarter under signeringsseremonien 20. september i år.

Foto: DARREN ORNITZ

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) er vinneren av Nobels fredspris 2017.

Organisasjonens leder, Beatrice Fihn, sier til Reuters at tildelingen er en anerkjennelse til alle som har jobbet for atomnedrustning verden over gjennom mange år.

En talsperson i ICAN viser blant annet til gruppen Hibakusha, de japanske overlevende etter atombombeangrepene mot Hiroshima og Nagasaki i 1945.

Fihn er klar på at ICAN vil bruke anerkjennelsen til å presse så mange stater som mulig til å signere og ratifisere FN-forbudet mot atomvåpen, som blant annet Norge har unnlatt å gjøre. 122 av FNs medlemsland sluttet seg i juli i år til traktaten om forbud mot atomvåpen.

Så snart traktaten er ratifisert av 50 land, er den å anse som folkerettslig bindende for alle land som er part i avtalen.

– Vil bli fordømt på det sterkeste

På spørsmål om hvilken beskjed Fihn vil sende til USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, svarer hun at «de er nødt til å stoppe».

– Atomvåpen er ulovlig nå, på grunn av FN-traktaten. Å ha atomvåpen, utvikle atomvåpen, bruke atomvåpen – alt dette vil bli fordømt på det sterkeste av det internasjonale samfunnet.

Selv om atommaktene ikke har signert den, vil vi fortsatt kunne legge enormt mye press på dem, sier hun.

Leder i ICAN Beatrice Fihn mener ferdsprisen får stor betydning

BETYR MYE: Beatrice Fihn mener fredsprisen til antiatomarbeidet betyr mye, inkludert for spenningen rundt Nord-Korea.

Trodde det var en tulletelefon

Beatrice Fihn sier hun er «beæret og lykkelig» på vegne av ICAN. Da hun fikk telefonen om tildelingen av fredsprisen, trodde hun imidlertid at det var en spøk.

– Det er bare veldig, veldig vanskelig å innse, og du blir så nervøs for at det ikke er sant. Det var ikke før nobelkomiteens leder talte på direktesendt TV og sa navnet ICAN at vi faktisk innså at vi hadde fått prisen, sier hun.

ICAN-leder Beatrice Fihn om overaskelsen da hun fikk bekjed om at de tildeles fredsprisen.

TULLETELEFON: - Vi var i tvil om det virkelig var Nobelinstituttet som ringte, forteller Beatrice Fihn til NRK.

Mistet norsk pengestøtte

Grethe Østern fra Norsk Folkehjelp sitter i det internasjonale styret for ICAN. Hun forteller at det var full jubel på organisasjonens kontor i Genève i Sveits da kunngjøringen ble lest opp.

Beatrice Fihn og Grethe Østern i ICAN

SKANDINAVISK DUO: Beatrice Fihn og Grethe Østern gav hverandre en god klem da nyheten om Nobels fredspris var mottatt.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

– Den siste tiden har vi jobbet med å overbevise land om å stemme for forbudet mot atomvåpen. Det har vært en oppoverbakke.

– Det er en vanskelig jobb og vi har hatt problemer med økonomien, men denne prisen kommer til å bety veldig mye for arbeidet framover.

– Vi har også hatt problemer med å nå gjennom i mediene. Det håper jeg også vil bedre seg nå, sier Østern til NRK.

– Organisasjonen har lite penger. Vi fikk økonomisk støtte fra den forrige norske regjeringen, men den ble borte under Solberg-regjeringen, legger hun til.

Da Utenriksdepartementet avslo ICANs søknad om pengestøtte i 2015, var Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, blant dem som kritiserte regjeringen.

– Dette vil lamme arbeidet for et forbud, sa hun til NRK den gang.

– Uvirkelig og overveldende

Anne Marte Skaland i ICANs norske avdeling sier til NRK at tildelingen av fredsprisen er «ganske uvirkelig og veldig overveldende».

– Hva betyr dette for organisasjonen du representerer?

– Det betyr masse. Dette er jo en anerkjennelse til mennesker over hele verden som har jobbet hardt med ganske få ressurser for at dette skulle skje, sier Skaland.

– Men først og fremst betyr det mye for saken. Denne tildelingen setter atomvåpenforbudet på dagsordenen og tydeliggjør at atomvåpen ikke hører fremtiden til. Nå må vi jobbe for at flere slutter seg til forbudet og at vi får til en gjensidig nedrustning.

ICANs oversikt over land med atomvåpen
Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt