I to år var landsbyen okkupert av IS – nå begynner hverdagen igjen

FAZLIYAH/OSLO (NRK.no): – De ville henrettet meg, hengt meg, slaktet meg.

Mosul-offensiven fortsetter i Irak. Like utafor millionbyen ligger landsbyen Fazliyah. Innbyggerne der levde i frykt under et brutalt IS-styre i over to år. Nå er IS nettopp blitt drevet ut, og de som bor der, har fått en helt ny hverdag

SE VIDEO: Like utenfor Mosul ligger landsbyen Fazliyah. Innbyggerne der levde i frykt under et brutalt IS-styre i over to år.

I over to år hadde IS kontroll over den nord-irakiske landsbyen Fazliyah. Nå vender innbyggerne tilbake til hverdagen. Den var ikke enkel da de var okkupert, likevel fantes det dem som tok opp kampen.

Assad Ali Hassan forteller om hvordan livet var under de to årene IS styrte.

Assad Ali Hassan forteller om hvordan livet var under de to årene IS styrte.

Foto: Gunnar Bratthammer

– Da de angrep sa de: «Industri, Industri.» Det betydde at de var klare til å angripe.

Dette forteller Assad Ali Hassan til NRK.

Han hadde lært seg dette kodeordet og sa alltid ifra til broren sin når han hørte det. Broren kjemper for de kurdiske militære styrkene, Peshmerga.

Risikoen for dem som varslet var stor.

– De ville henrettet meg, hengt meg, slaktet meg. De ville ikke gitt meg noen sjanse, forteller Hassan om hva som ville skjedd dersom han ble tatt.

Ble pisket for å barbere

– Vi kunne ikke gjøre dette fordi det ikke var lov. Ble vi tatt, så fikk vi piskeslag. Da ville de slått han som barberte.

Hos den lokale barbereren Fazliyah, sitter det en kunde og får skjegget sitt trimmet. Dette var ikke mulig for bare kort tid siden.

– Jeg var i fengsel i én dag fordi jeg hadde barbert siden av hodet til noen. Jeg fikk 45 piskeslag, sier barbereren som ikke tør å stå frem med navn. Han frykter fortsatt terrorgruppen.

Barbering i Fazliyah

Hverdagen er på vei tilbake for innbyggerne i Fazliyah. Da IS styrte fikk du 45 piskeslag og én dag i fengsel for å barbere noen.

Foto: Gunnar Bratthammer

56.000 på flukt

Kampen for å drive ut IS fra Mosul fortsetter, og den USA-ledede koalisjonen har slått til mot IS-mål utrøttelig siden offensiven begynte. Det sier en militær talsmann til CNN.

En snau måned etter styrkene først angrep Mosul har over 56.000 mennesker blitt drevet på flukt. 27.000 av disse er barn.

I mange andre landsbyer i området må man fortsatt leve under de strenge reglene til IS, mens i Fazliyah begynner befolkningen nå å vende seg til hverdagen.

SISTE NYTT

Siste nytt