I går feiret Zimbabwe – i dag er frykten tilbake

HARARE (NRK): Stemningen har snudd fra feiring til fortvilelse etter at Zimbabwes omstridte president trosset sitt eget parti og nektet å gi fra seg makten i en tale søndag kveld.

Robert Mugabe

FORVIRRING: – Vi vet ikke hva som skjer i landet, sier en skuffet zimbabwer til NRK mandag morgen mens han holder opp dagens avis. Han vil ikke stå frem med navn og bilde, for sikkerhets skyld.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Sverre Tom Radøy / NTB Scanpix / NRK

– Hva skjer? Vi vet ikke hva som skjer i landet! Jeg er så skuffet. Dette hadde jeg ikke trodd. Alle trodde han skulle trekke seg i går. Men med Mugabe vet man aldri, sier mannen, som ikke vil stå frem med navn.

NRK får lov å ta et bilde, men han vil ikke gjenkjennes.

I går ville alle snakke med pressen. I morgentimene i dag har folk igjen blitt mer forsiktige. For sikkerhets skyld.

Motstridende meldinger

Fortsatt hersker forvirringen. Mandag morgen melder CNN at Mugabe har blitt enig med militæret om vilkårene for sin avgang, som skal inkludere immunitet for ham selv og kona Grace Mugabe.

Kilden for opplysningen er ikke navngitt, men skal sitte tett på forhandlingene mellom Mugabe og militæret, som har holdt ham i husarrest den siste uka.

Mugabes eget parti Zanu-PF har gitt ham frist til kl. 12 mandag for å trekke seg. Trekker han seg ikke, har nasjonalforsamlingen truet med å stille ham for riksrett.

Underlig stemning i Harare

Søndag var en merkelig kveld i Zimbabwes hovedstad Harare. Alle ventet at Mugabe skulle trekke seg frivillig i en direktesendt TV-tale klokka 19 norsk tid.

Det skjedde ikke. I stedet fastslo Zimbabwes autoritære leder gjennom 37 år at han blir sittende ved makten.

Tidligere på dagen hadde Mugabes eget parti Zanu-PF vedtatt å avsette 93 år gamle Mugabe som partileder, og ekskludere hans omstridte kone Grace Mugabe.

Da avsettelsen ble kjent, begynte bråket fra tutende biler. Bråket tok til igjen da talen begynte, men så ble det stille.

I den direktesendte talen hadde Mugabe surret med papirer, og sagt han ikke var sint på militæret, som har holdt ham i husarrest i snart en uke.

Mens Mugabe talte, satt flere av militærlederne stille i bakgrunnen.

I talen sa Mugabe at zimbabwere må glemme og skape forsoning, og erklærte at han selv kom til å lede Zanu-PFs partikongress i desember.

– Rykker tilbake til start

Boldwill Hungwe

SKUFFET: Journalist Boldwill Hungwe var en av mange som forventet å slippe jubelen løs etter Mugabes tale. I stedet sitter han skuffet og sint igjen. – Jeg føler meg sveket, sier han til NRK.

Foto: NRK

– Jeg føler meg sveket. Nasjonen føler seg sveket. Militæret skylder oss en forklaring, sier journalist Boldwill Hungwe til NRK søndag kveld.

Han sier zimbabwere er svært skuffet over den overraskende helomvendingen.

– Jeg lyttet til talen og holdt pusten, og trodde jeg skulle høre de vakreste ord fra Mugabe: At han trekker seg som Zimbabwes leder etter 37 år ved makten. Det skjedde ikke. Det gjør meg rasende, og får meg til å føle at vi rykker tilbake til start.

– Momentet vi har bygget opp i ukevis ser ikke ut til å gi noen avkastning, etter denne talen å dømme, sier Hungwe.

Det var stor jubel blant deltakarane på krisemøtet i ZANU-PF, då planen om å fjerne Robert Mugabe blei lagt fram.

JUBLET: Delegatene på Zanu-PFs ekstraordinære møte jublet etter vedtaket om å avsette Mugabe som partileder.

SISTE NYTT

Siste nytt