I fjor fikk ni nordkoreanere flytte til USA. Nå blir det forbudt

Svært få blir nektet å flytte til USA på grunn av endringene i Donald Trumps innreiseforbud. – Dette er fortsatt et forbud rettet mot muslimer, mener borgerettsaktivist.

USAs president Donald Trump sier hensynet til amerikanernes sikkerhet veier tyngst.

Det nye innreiseforbudet omfatter for første gang ikke-muslimske land som Nord-Korea og Venezuela. I tillegg blir Tsjad nå omfattet av forbudet.

Tall fra USAs utenriksdepartement viser at:

  • Ni personer fikk immigrasjonsvisum til USA fra Nord-Korea i 2016
  • Fra Tsjad fikk 40 personer immigrasjonsvisum

I tillegg gjedler innreiseforbudet for Venezuela kun enkelte myndighetspersoner og deres nærmeste familie.

– Rettet mot muslimer

Donald Trump skapte sterke reaksjoner da han innførte restriksjoner på innreise til USA fra syv land med stor muslimsk befolkning.

Anthony Romero

KRITISK: Anthony Romero i ACLU.

Foto: Luis M. Alvarez / AP

Anthony Romero, som leder borgerrettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU), mener forbudet hele tiden har vært rettet mot muslimer.

– Seks av landene som forbudet er rettet mot, er muslimske. Det faktum at Trump har lagt til Nord-Korea, med få reisende til USA, og et par myndighetspersoner fra Venezuela, endrer ikke på at dette er et forbud rettet mot muslimer, sier han til New York Times.

Romero mener Trump nå forsøker å skjule hvorfor han innførte forbudet.

– Dette er tilsynelatende et forsøk på å dekke over Trumps opprinnelige synd. Den kan ikke bli rettet opp ved å kaste inn et par andre navn på fiendelisten, mener han.

– Aldri rasistisk motivert

Trump hevder på sin side at det er rene sikkerhetsvurderinger som ligger bak endringene i innreiseforbudet.

– Å gjøre USA trygt er min øverste prioritet. Vi slipper ikke inn folk som vi ikke kan gjøre god bakgrunnssjekk av, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

De nye reglene ble kunngjort samme dag som det tidligere innreiseforbudet ville utløpt. Reglene trer i kraft 18. oktober.

– Verken nåværende eller tidligere restriksjoner har noensinne vært basert på rase, religion eller tro. Disse landene møter rett og slett ikke våre mest grunnleggende sikkerhetskrav, sier en talsmann for myndighetene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt