Normal

I ferd med å utrydde flere dyrearter i Sør-Sudan

Borgerkrigen i Sør-Sudan har ikke bare kostet titusenvis av mennesker livet. Nå står også elefanter, anteloper og giraffer i fare for å bli utryddet.

Elefant i Sør-Sudan

Forskere monterer undersøker en av de stadig færre eksemplarene av elefanter i Sør-Sudan.

Foto: STRINGER / Reuters

Den ferske nasjonen rundet tre år i sommer, men har i løpet av sine første leveår vært hjemsøkt av borgerkrig og sult, og har sendt 1,4 millioner mennesker på flukt.

Opprørsbevegelsen i Sør-Sudan og regjeringsstyrkene inngikk våpenhvile tidligere denne måneden, men kort tid etter at avtalen trådte i kraft kom det meldinger om brudd på våpenhvilen.

Vil danne nasjonalparker

Foruten å stå overfor en humanitær katastrofe, slår nå miljøvernere alarm om at en av Afrikas største bestander av villdyr står i fare for å bli utradert på grunn av ulovlig jakt.

– Elefantbestanden i denne unge nasjonen står nå på randen av utslettelse, sier Paul Elkan i Wildlife Conservation Society (WCS) til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Elkan blir elefantene slaktet for de verdifulle støttennene sine, mens giraffer og antiloper plaffes ned med maskingevær for å skaffe mat til soldater og oppørere som har kriget mot hverandre siden desember i fjor.

– Det er en tragedie å se hvor stor innvirkning denne konflikten har, sier Elkan.

Han holder til i hovedstaden Juba, hvor organisasjonen jobber sammen med myndighetene for å etablere nasjonalparker, så man kan gi dyrene beskyttelse.

En av tre elefanter drept

Men dette arbeidet haster, skal vi tro Elkan. Siden desember i fjor har en tredel av elefantbestanden i landet blitt slaktet ned av krypskyttere.

– Dette enorme tapet har vi sett i løpet av under ett år. Det tyder på at et alarmerende antall elefanter står i fare.

I 1970 hadde det som nå er Sør-Sudan en elefantbestand på 80.000 dyr. For ett år siden var tallet 2500, og det synker altså stadig.

Myndighetene har så langt i år beslaglagt 65 elefantstøttenner, i tillegg til leopardskinn og store mengder antilopekjøtt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt