NRK Meny
Normal

I denne italienske landsbyen er det forbudt å dø

I den fattige italienske landsbyen Sellia må du betale dersom du ikke kan bevise at du nylig har tatt en helsesjekk. Det handler ikke bare om helsen og livet til innbyggerne, men også om helsen og livet til landsbyen.

Sellia

Sellia har slitt med fraflytting som har ført til at veldig mange av landsbyens unge flyttet og etterlot en aldrende befolkning.

Foto: Commune di Sellia/ Sellia kommune

– Menneskeliv er naturligvis verdifullt, men her har det også en sosialverdi fordi hver person som dør tar oss et skritt nærmere til at landsbyen ikke lenger eksisterer, forteller ordfører Davide Zicchinella til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge AFPs journalist, som er en av flere europeiske medier som nå har besøkt landsbyen i den fattige, sørlige regionen Calabria, er det flere løskatter og hunder i de slyngende gatene i Sellia, enn mennesker.

Kø foran helsesenteret

Over halvparten av husene i den lille fjellandsbyen er tomme etter masseutvandringer på 1920- og 1960-tallet, da de yngre generasjonene dro til de mer velstående nordlige områdene av Italia og Europa for å finne arbeid. Det etterlot en befolkning i Sellia hvor to tredjedeler var over 60 år.

Og når disse begynte å dø av alderdom, førte det til enda større fall i innbyggertallet til landsbyen. De siste 15 årene har tallet sunket fra 1000 til litt over 500. Dette gjorde at landsbyens ordfører i august i fjor beordret den eldre befolkning til å dra på jevnlige helsesjekker, for å i så stor grad som mulig utsette det uunngåelige.

Så når det nå er folketomt i Sellias gater, skyldes det naturlig nok det stadig synkende innbyggertallet, men også at en stor del av befolkningen står i kø utenfor det nyopprettede helsesenteret i landsbyen.

– Vi som region er i bunn og grunn som underutviklede land som Ungarn og Bulgaria. Sellia har klart å få EU-midler til å gjøre om en forlatt skole til helsesenter, sier Zicchinella.

Laster Twitter-innhold

Koster å ikke få seg sjekket

Fattige Calabria, som i 2014 hadde høyest arbeidsløshet i Italia, har kuttet kraftig ned på helsebudsjettet de siste årene, noe som har ført til en merkbar reduksjon i tjenestetilbudet. Det har også ført til at Sellia har mistet 100.000 euro fra sitt budsjett de siste fem årene.

Målet til landsbyens ordfører er nå likevel å matche, om enn ikke overgå, den gjennomsnittlige levealderen i Italia på 83 år.

Helsesjekkene, som også inkluderer øyetester og ortopedisk behandling, er subsidiert for de fleste av pasientene, og gratis for dem som ikke har mulighet til å betale. Ordfører Zicchinella har også innført en ny skatt på 30 euro med den nye helsesjekkerklæringen – en skatt som de som kan bevise at de har vært på helsesjekk slipper å betale.

Og det har gitt resultater. Over 100 mennesker gikk til sjekk den første måneden etter at «ordren» fra ordføreren kom, og så langt har halvparten av landsbyen meldt seg på.

– Når du når en viss alder er det vanskelig å ta bussen til nærmeste by for en legetime. Vi som eldre følte oss oversett, men her kan vi få en legesjekk når vi vil, forteller pensjonisten Vincenzo Rotella (79) til AFP på vei inn til sin helsesjekk.

Laster kart, vennligst vent...

Sellia ligger helt sør på den italienske halvøy, i den fattige regionen Calabria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt