NRK Meny
Normal

Farc i Oslo – starter samtaler i dag

I kveld er det ventet at Farc starter med uformelle og forberedende samtaler, mens de offisielle samtalene starter i morgen. Geriljaen landet på Gardermoen tidligere i dag.

I kveld er det ventet at Farc starter med uformelle og forberedende samtaler, mens de offisielle samtalene starter i morgen. Geriljaen landet på Gardermoen tidligere i dag.

SE VIDEO: Her lander Farc i Oslo.

Ivan Marquez, FARC leder

Ivan Marquez, FARC leder.

Foto: Afp
FARC

FARC-geriljaen.

Foto: STRINGER/COLOMBIA / Reuters

Den venstreorienterte FARC-geriljaen har kommet til Oslo i dag for å forhandle med en regjeringsdelegasjon fra Colombia.

I dag er det ventet at de starter med uformelle og forberedende samtaler, mens de offisielle samtalene starter i morgen klokken 15 på Hurdalsjøen Hotel.

LES OGSÅ: Dusøren på forhandlingsleiaren er 5 millionar dollar
LES OGSÅ: Colombianske fredsforhandlere på vei til Oslo

Grunn til optimisme

Flere utsettelser har skapt usikkerhet om samtalene mellom FARC-geriljaen og Colombias regjering i Oslo. Men både eksperter og partene selv mener det er grunn til optimisme.

Både regjeringsdelegasjonen og FARCs delegasjon ankom onsdag til Oslo for å innlede samtalene. Dermed kunne samtalene endelig starte opp etter en periode med usikkerhet og flere utsettelser.

Colombias tidligere visepresident Humberto de la Calle, som leder regjeringens forhandlingsdelegasjon, sier han har håp om en vellykket prosess.

– Vi vil ikke skape falske forventninger, men vi mener det er elementer som gjør at vi kan ha et håp om å se gode nyheter for Colombia, sa han til nyhetsbyrået AFP før avreise fra Bogotá tirsdag.

Krevende forhandlinger

Også Richard Skretteberg, Colombia-ekspert i Flyktninghjelpen, er forsiktig optimist.

– Dette har vært en lang konflikt, og det vil bli lange og svært krevende forhandlinger. Men prosessen virker godt forberedt, og den politiske situasjonen i både Colombia og regionen tyder på at man har et bedre grunnlag nå enn man har hatt tidligere, sier Skretteberg til NTB.

Ifølge ham ser det ut til at begge parter har innsett at konflikten ikke har noen militær løsning.

– Og det er i seg selv et godt utgangspunkt. Det betyr at man må finne en framforhandlet løsning for å komme videre, sier Skretteberg.

Videre til Cuba

Cuba har sammen med Norge fungert som tilrettelegger for fredsprosessen mellom FARC og regjeringen i Colombia. Det har gått mer enn ti år siden de forrige direkte samtalene mellom de to partene.

Allerede onsdag skulle delegasjonene starte forberedende samtaler om tekniske forhold rundt fredsforhandlingene, slik som sekretærhjelp, datamaskiner og datoen for når de reelle forhandlingene skal starte.

Torsdag ettermiddag skal det etter planen holdes en pressekonferanse der forhandlingene offisielt åpnes. Senere skal forhandlingene fortsette på Cuba.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt