Urix forklarer

I dag kan Ohios guvernør stanse Trump

CLEVELAND (NRK): Tirsdag avgjør velgerne her i Ohio om omstridte og kampvillige Donald Trump får en motorvei fram mot partiets nominasjon, eller om det legges fartsdumper i veien for ham.

John Kasich

KASICHS HJEMSTAT: Skulle John Kasich vinne i hjemstaten Ohio, får han, på grunn av Ohios spilleregler, alle delstatens delegater. Han kan dermed forsinke Trumps vei mot nominasjonen.

Foto: Matt Rourke / Ap/NTB Scanpix

Donald Trump har avlyst arrangementer i Florida, der han leder klart på målingene, og fløyet opp hit til Midtvesten i håp om å spurte fra rivalene den neste døgnet.

Det er «mini-supertirsdag» her i USA der fem delstater skal si sitt om hvem de vil ha som republikanernes presidentkandidat. I to av delstatene tar vinneren alle delegatene og kan dermed gjøre et stort jafs på statistikken.

Det er en skjebnedag for republikanerne. Taper de moderate kandidatene Marco Rubio fra Florida og John Kasich fra Ohio sine hjemstater, er det ventet at de trekker seg fra valgkampen.

Hardtslående valgkamp

Dersom Trump vinner både Ohio og Florida, er han ikke garantert nominasjonen rent matematisk, men det skal godt gjøres å ta ham igjen.

Den amerikanske valgkampen på republikansk side er uforutsigbar og, bokstavelig talt, mer hardtslående enn mange så for seg. De siste dagene har protestene mot favoritten Trump blitt voldelige. Både demonstranter og støttespillere har startet slåssingen.

Det har ikke vært så stor uro og politisk aggresjon siden protestene mot Vietnamkrigen og borgerrettskampen på 1960-tallet.

Trump anklages for å oppildne støttespillerne sine til fysiske angrep. Eiendomsmogulen vurderer å betale advokatutgiftene til en av dem som slo til en demonstrant.

Fra scenen hevder han at de hyppige protestene er organisert. Han har flere ganger gjentatt at Bernie Sanders' støttespillere står bak.

USA-ELECTION/TRUMP

FORDEL: Hvis Trump seirer i Ohio og Florida, skal det godt gjøres å ta ham igjen.

Foto: CHRIS KEANE / Reuters

Fragmentert parti

Frontene er også splittet innad i det republikanske partiet. Etablissementet prøver å stanse Trump, men det kan være for sent.

Mannen som ligger på andreplass, senator Ted Cruz, er heller ikke populær hos eliten. Han har foreløpig bare fått en senatorkollega til å støtte seg offentlig, Mike Lee fra Utah.

Guvernør Kasich kan stå igjen som den eneste moderate republikaneren om han vinner hjemstaten Ohio.

Kraftig retorikk

Her i Ohio, og forrige uke i Michigan, har Trump truffet en nerve hos den hvite arbeiderklassen. Begge er industridelstater i Midtvesten som har opplevd dårlige tider: arbeidsplassene i bil- og stålindustrien forsvinner.

Forretningsmannens budskap til sinte, hvite menn i det såkalte «rustebeltet» er at han vil beskytte arbeidsplassene deres, hindre at jobbene flagges ut eller blir tatt av andre, som meksikanerne.

Ordene Trump bruker er at han vil bygge en mur mot Mexico og at han vil reforhandle eller kansellere frihandelsavtaler.

Donald Trumps valgkamparrangement måtte utsettes da hans tilhengere og motstandere barket sammen.

STANSET: Mange av Trumps tilhengere ble tydelige irritert da mange Trump-demonstranter hadde kommet seg inn på Trump arrangementet i Chicago lørdag.

Kasichs hjemstat

John Kasich, som ennå ikke har vunnet en eneste delstat, har satset alt på Ohio.

De siste målingene her tyder på at det er jevnt mellom ham og Trump. Selv Florida-senator Marco Rubio, som ikke har like lyse vinnersjanser i sin hjemstat, oppfordrer sine velgere til å støtte Kasich i Ohio for å bremse Trump.

Skulle Kasich vinne her, får han, på grunn av Ohios spilleregler, alle delstatens delegater. Han kan dermed forsinke Trumps vei mot nominasjonen.

Guvernøren har ikke matematisk sjans til å ta igjen Donald Trump, men stikker han av med delstatens delegater kan han sørge for at verken Trump eller Cruz får det nødvendige flertallet bak seg.

Dermed kan kampen bli tatt til en forhandlet løsning på landsmøtet, kalt «brokered convention». Kasich har sagt at det er hans mål å la landsmøtet avgjøre.

Valg i USA

VANT I WYOMING: Ted Cruz fikk to tredeler av stemmene på Republikanernes nominasjonsmøter i Wyoming forrige uke.

Foto: KEVIN KOLCZYNSKI / Reuters

Delegat-maraton

Etter de fem valgene her tirsdag er 1463 av de 2472 republikanske landsmøtedelegatene fordelt.

Skulle Kasich mot alle odds vinne de resterende, vil han likevel ikke klare å få nok til å nå flertallet på 1237 delegater. De fleste gjenværende delstatene fordeler delegater ut fra antall stemmer kandidatene får.

Ohio har noen store sønner. En av dem er stjerneregissør Steven Spielberg. En annen er astronauten Neil Armstrong, som tok de første skrittene på månen. Velgerne kan avgjøre om den republikanske thrilleren ender med en månelanding for Trump.

De kan også velge å gi guvernøren tillit, og dermed alle delegatene, slik at valgkampen fortsetter fram mot partiets landsmøte, som har premiere her i Cleveland til sommeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt