I dag kan Obama miste flertallet i Senatet

Nå har de første valglokalene på østkysten av USA åpnet og her er det ventet at Republikanerne vil hente mye støtte. Demokratene må trolig vinne senatsplassene i New Hampshire og Nord Carolina for å ha et håp om å beholde flertallet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Grafikk - kongressvalget 2014» i nytt vindu

Valglokalene i Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York og Virginia var de første som åpnet dørene klokka 6, tidlig tirsdag morgen (klokka 12 norsk tid).

Mot Republikansk flertall

Alle meningsmålinger helt inntil valgdagen har spådd et sviende nederlag for Demokratene og president Barack Obama i valgene både til Senatet og Representantenes hus, og i en rekke guvernørvalg.

Misnøyen med president Obama preger hele stemningen i USA og rammer alle demokratiske politikere.

Det eneste håpet Demokratene har til å unngå å miste flertallet i Senatet er om frammøtet blir høyere enn ventet, eller om meningsmålingene er gale.

Men misnøyen er også stor med hele Kongressen, og det kan ramme både republikanske og demokratiske kandidater.

Senatsvalget

Størst spenning er det knyttet til kveldens og nattens Senat-valg. Demokratene har i dag flertall med 53 representanter mot Republikanernes 45. 36 er på valg og alle meningsmålinger peker i de rødes (republikanerne) favør.

Størst spenning er det på forhånd knyttet til Senatsvalgene i Kentucky, Kansas, Louisiana, Nord Carolina og Georgia. Mens det også er usikkert i Alaska, Colorado og New Hampshire som alle har Demokratiske senatorer.

Mange peker på at Demokratene må vinne senatsplassene i New Hampshire og Nord Carolina, i tillegg til tre andre delstater, skriver New York Times, for å beholde flertallet.

Republikanerne har før dagens valg flertall i Representantenes hus med sine 234 representanter mot Demokratenes 201. Det flertallet vil sannsynligvis øke.

Nettstedet Cook Political anslår at det i 361 av de 435 valgdistriktene ikke er noen reell kamp om seieren, og at vinneren allerede i praksis er klar.

Faktisk er det i 77 av valgdistriktene bare en kandidat. Det andre partiet er så sikre på at de er sjanseløse at det ikke har tatt seg bryet med å stille kandidat.

Det amerikanske politiske nettstedet Politico har en fullstendig oversikt over de viktigste tidspunktene i kveld og natt. Og det siste valglokalet i Alaska stenger først klokken 0700 norsk tid.

SISTE NYTT

Siste nytt