NRK Meny
Normal

I dag går tyrkerne til stemmeurnene

Søndag startet det andre valget i Tyrkia på fem måneder. Det er satt inn rundt 385.000 politifolk over hele landet i frykten for økt terror.

En kvinne går for å stemme under det tyrkiske valget 1. november.

STORE POLITISTYRKER: En kvinne går for å stemme under søndagens valg. Det er satt inn store politistyrker over hele landet i frykt for terror.

Foto: SERTAC KAYAR / Reuters

De første valgstasjonene øst i landet åpnet klokken 5 norsk tid, for de rundt 56 millionene som er registrert stemmeberettigede. Valget omtales som et av de viktigste i landets historie.

– Jeg håper utfallet av dagens valg vil styrke håpet om fred. Det er hva Tyrkia trenger mest nå, sa Selahattin Demirtas, leder for det prokurdiske partiet HDP, da han avla stemme.

For valget kommer som det andre i landet på fem måneder etter at landets største parti AKP og landets president Recep Tayyip Erdogan ikke greide å danne en styringsdyktig regjering etter valget i juni.

385.000 politifolk

Valget kommer midt oppi politisk kaos og en forverret sikkerhetssituasjon. Det alvorligste skjedde i begynnelsen av oktober da to selvmordsbombere sprengte seg i lufta under en fredsdemonstrasjon i Ankara. 102 mennesker, blant dem mange HDP-medlemmer, ble drept.

Situasjonen har tvunget HDP til å legge bort planene om en storstilt valgkamp foran nyvalget. Tidligere i år erklærte tyrkiske myndigheter krig mot IS og kurdiske opprørere i Syria og Irak.

Det er derfor satt inn om lag 385.000 politifolk over hele landet. I de kurdiske områdene sørøst i landet har pansrede kjøretøy og politi blitt sett utenfor valglokalene, melder nyhetsbyrået AFP.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan stemmer.

STEMMER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan stemmer under dagens valg, som er det andre valget på fem måneder.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Fremgang for AKP

Erdogan og AKP hatt framgang på meningsmålingene den siste uka før valget. På en måling torsdag hoppet partiet fram med hele 6 prosentpoeng til 47,2 prosents oppslutning.

Holder målingen vann kan rent flertall i nasjonalforsamlingen være innen rekkevidde. Men det kan også by på en gjentakelse av resultatet i juni. Da kan landet gå inn i ytterligere ustabile tider, skriver AFP.

Tyrkia har tradisjon for høy valgdeltakelse. I 2011 var frammøtet på nærmere 88 prosent, og det er ventet høy valgdeltakelse også ved søndagens valg. I alt er det 175.000 stemmelokaler rundt om i landet.

HDP spolerte for AKP

Nyvalget kommer etter at Erdogan og AKP i sommer tapte rent flertall for første gang siden 2002. Mye av partiets nederlag skyldtes at HDP kom over sperregrensen på 10 prosent.

I det siste har presidenten tatt sterke virkemidler i bruk mot opposisjonen i Tyrkia. Onsdag gikk opprørspolitiet inn og stengte en TV-kanal som er drevet av en av hans sterkeste kritikere.

EU følger valget med argusøyne. Utfallet kan bli avgjørende for om unionen går inn for nye medlemskapsforhandlinger for Tyrkia i bytte mot en avtale om Syria-flyktninger.

Recep Tayyip Erdogan

FREMGANG: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og statsminister Ahmet Davutoglu kan glede seg over framgang for regjeringspartiet AKP på meningsmålingene den siste uka.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters/NTB Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt