I dag faller dommen

Klokken 19 i dag får Bradley Manning vite om han må tilbringe resten av livet bak lås og slå. Én eneste dommer bestemmer 25-åringens skjebne.

Forræderi-tiltalte Bradley Manning ankom tirsdag rettslokalet hvor dommen mot ham skal leses opp klokka 19. Manning risikerer livstidsstraff.

Bradley Manning ankommer rettslokalet. Han har allerede erklært seg skyldig i 10 av 22 tiltalepunkter. Det store spørsmålet er hvilken straff som venter.

Det var Manning selv som ba om å bli dømt av en militærdommer, og ikke av en jury. Nå ligger skjebnen hans i hendene til oberst Denise Lind.

Manning risikerer livstidsstraff for å ha lekket rundt 700.000 graderte og hemmeligstemplede militære rapporter, diplomatmeldinger og videoopptak til Wikileaks.

For dette står han tiltalt for føderal spionasje, tyveri, datasvindel og – aller mest alvorlig – for å bistå fienden.

«High tech-terrorist»

Manning har allerede erklært seg skyldig i reduserte versjoner av 10 av de 22 anklagene han står tiltalt for. Dommer Lind har uttalt at hun mener aktor har fremlagt tilstrekkelige bevis for at Manning har bistått USAs fiender gjennom å publisere materialet.

Mannings tilhengere mener den unge soldaten bidro til å avsløre amerikansk maktsyke og blodtørst. Motstanderne mener han er en landssviker.

Visepresident Joe Biden uttalen i 2010 at Mannings handlinger tyder på at han er en «high tech-terrorist».

(Saken fortsetter under bildet.)

MANNING-PROTEST

Tilhengere av Bradley Manning krever at den fengslede soldaten blir løslatt og mener han har gjort det amerikanske folk en tjeneste ved å fortelle hva som foregår bak kulissene.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

– Ikke upatriotisk

– Han var ikke på jakt etter oppmerksomhet. Han er villig til å betale prisen for det han har gjort, sa Mannings forsvarer David Coombs i sin sluttprosedyre fredag.

Coombs omtalte Manning som «en som bryr seg om menneskeliv».

– Det er ikke upatriotisk. Det er ikke antiamerikansk. Det er heller det Amerika virkelig handler om – at vi tar vare på alle. Det er løftet på Frihetsgudinnen, sa Coombs.

– Han er en forræder

Aktoratet kunne ikke vært mer uenig i den analysen.

– Han er en forræder, en forræder som forsto verdien av kompromittert informasjon i fiendens hender, og som med overlegg sørget for at fienden, sammen med resten av verden, fikk tilgang på det, sa major Ashden Fein.

(Saken fortsetter under bildet.)

For Meade

En soldat holder vakt utenfor bygningen på Fort Meade i Maryland hvor rettssaken holdes.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

Han pekte på at flere av dokumentene Manning lekket, ble funnet blant Osama bin Ladens eiendeler da den daværende Al Qaida-lederen ble drept i Pakistan våren 2011.

Lekkasjene ødela for USAs nasjonale sikkerhet og satt livene til amerikanske soldater, etterretnings- og diplomatkilder i fare, hevder aktoratet.

Måtte skjule homofil legning

Bradley Mannings homofile legning ble også et tema under rettssaken mot ham. «Don't ask, don't tell»-lovene i militæret gjorde at Manning måtte holde seksualiteten sin skjult.

Forsvarerne har derfor argumentert at Manning slet med å passe inn i militæret og at dette kan ha spilt en rolle i hans avgjørelse om å begynne å lekke gradert informasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt