NRK Meny
Normal

I dag får Joshua French dommen

KINSHASA (NRK.no): I dag får Joshua French etter planen dommen ved militærdomstolen i Kongo hvor han er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland.

Joshua French og forsvarer Marie André Mwila

TILTALT: Joshua French står tiltalt for å ha drept kamersten Tjostolv Moland i N’dolofengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Hans forsvarer Marie-André Mwila (t.v.) tror på frifinnelse i saken.

Foto: Bompengo, John / NTB scanpix

Natt til 18. august døde Moland på cella si i N’dolofengselet i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. French har forklart at han fant cellekameraten død inne på det lille badet som tilhørte cella de to delte.

De to kameratene var dømt til døden, den ene for drapet på sjåføren Abedi Kasongo i mai 2009, den andre for forsøk på drap.

Kongo

MÅ VÆRE TIL STEDE: – Regelen er at den tiltalte skal være der. Det er jo for ham vi leser dommen og hvis han ønsker det, kan ha få sitte. Men hvis han sier klart i fra at han godtar at dommen leses opp uten at han er til stede, finnes det et unntak for denne regelen, svarer dommer Serge Kabondo.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

I begynnelsen av desember tiltalte kongolesiske myndigheter French for å ha drept Moland. Selve saken kom i gang i slutten av januar, etter et par utsettelser, blant annet fordi French ikke var frisk.

Dårlig helse

Nettopp helsa til French har vært et tema i løpet av rettssaken, ikke minst under prosedyrene da han var i så pass dårlig form at han måtte få sitte. Under forsvarerens prosedyre ble nordmannen så dårlig at han forlot rettssalen for å kaste opp.

I dagene frem mot dommen har French ligget mye på cella mens familien, advokatene hans og norsk UD har jobbet for å skaffe ham legetilsyn.

– Domsavsigelse vil starte med at dommeren oppsummerer rettssaken og de fakta man har fått etablert i løpet av saken. Deretter skal faktaene vurderes og domstolen vil si hvordan den vurderer dem, sier dommer og rettens administrator Serge Kabondo til NRK.

Han forklarer at man så går over til å se på hva lovverket sier om saken og vurdere bevisene i forhold til det før man konkluderer med om det her er snakk om et mord eller en naturlig død.

Til slutt blir konklusjonen lest opp der det altså står om Joshua French er funnet skyldig eller ei.

– Tiltalte skal være der

Serge Kabondo vil ikke svare når NRK spør om dette er en vanskelig sak å dømme i.

– Jeg skriver på dommen nå, det er alt jeg kan si. Resten får vente til den leses opp på tirsdag, sier han.

– Joshua French har vært mye syk i det siste. Kan dommen forkynnes uten at han er til stede i salen?

– Regelen er at den tiltalte skal være der. Det er jo for ham vi leser dommen og hvis han ønsker det, kan ha få sitte. Men hvis han sier klart i fra at han godtar at dommen leses opp uten at han er til stede, finnes det et unntak for denne regelen, svarer Kabondo.

(Saken fortsetter under bildet)

Marie-André Mwila, forsvarsadvokaten til Joshua French

HÅPER HAN HAR OVERBEVIST: Joshua Frenchs kongolesiske forsvarsadvokat sa mandag til NRK at han håper og tror han har klart å overbevise domstolen om at French ikke kan ha vært skyldig i Molands død.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Tror på frifinnelse

Joshua Frenchs kongolesiske forsvarsadvokat sa mandag til NRK at han håper og tror han har klart å overbevise domstolen om at French ikke kan ha vært skyldig i Molands død.

– Jeg tror dommeren hører på fornuft og er optimistisk, jeg tror Joshua French blir frikjent, sa Marie-André Mwila.

I timevis har han stått ved siden av klienten sin, og sist tirsdag var den Mwilas tur til å fortelle den militære dostolen i Kinshasa hvorfor han mener French er uskyldig.

Når dommen faller blir det klart om det er den rolige Mwila eller den langt mer høylytte aktoren Katende Nkulu som har nådd frem med sine argumenter.

– Jeg tror dommeren har innsett at det ikke har skjedd noe lovbrudd her, sa Mwila.

Kritikk av rettssystemet

Under rettssaken har det dukket opp vitner som ikke var meldt inn på forhånd. I tilelgg har bevis som ikke var tidligere registrert blitt lagt fram.

– Det vi ser her er ikke uvanlig i land der rettssystemene er svake, sier Njål Høstmælingen til NRK. Han er advokat og direktør ved den private stiftelsen International Law and Policy Institute og har skrevet flere bøker om internasjonale menneskerettigheter.

Den samme kritikken finner man i flere rapporter. AfriMAP, et Sør-Afrikansk advokat-prosjekt som overvåker stater i verdensdelen, skriver blant annet at de militære domstolene i Den demokratiske republikken Kongo er utsatt for press, både fra det militære selv, men også fra de politiske myndighetene i landet. Videre heter det at de militære domstolene ofte har en praksis som både er i strid med landets egen grunnlov og med internasjonal rettsstandard.

Ikke minst er problemet med korrupsjon i alle ledd en gjenganger når man blar i rapporter om domstolene i Kongo.

– Grunnleggende rettssikkerhet og Kongo henger ikke helt sammen i mine ører, sier Høstmælingen.

Den afrikanske rapporten er fra 2009 og siden den gang har man utdannet flere dommere og økt den juridiske skoleringen i landet, men manglene har siden blitt påpekt både fra FN, Amnesty International, og Den USA-baserte stiftelsen Freedom house.

– Det er fremdeles et stort behov for endringer i de militære domstolene i Kongo, mener Frenchs forsvarsadvokat Mwila.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt