NRK Meny
Normal

I dag avgjøres Jaglands skjebne

Thorbjørn Jagland satser på gjenvalg som generalsekretær når Europarådets forsamling av folkevalgte tirsdag avgjør hvem som skal lede rådet fram mot 2019.

Jagland og Leutheusser-Schnarrenberger

En av disse blir i dag generalsekretær i Europarådet: Thorbjørn Jagland og Sabine Leutheusser-Schnarrenberger

Foto: ATTILA KISBENEDEK / GUENTER SCHIFFMANN / AFP

Den tidligere norske statsministerens eneste utfordrer i kampen om ledervervet er den tidligere tyske justisministeren Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Den nye generalsekretærperioden starter 1. oktober i høst.

Jens Stoltenberg

Med Jens Stoltenberg har Norge allerede sikret seg en internasjonal toppstilling i år.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Det ser relativt positivt ut, men det er uforutsigbart fordi det er så mange involvert, så mange land og partier, sa Jagland nylig til NTB.

Det har vært spekulert i at det kan virke i Jaglands disfavør at Norge nylig fikk en annen internasjonal toppstilling i og med Stoltenbergs NATO-jobb. Jaglands selv har argumentert for at det ikke har noen innvirkning på hans sjanser.

- Hele poenget med Europarådet er at det skal være overordnet og uavhengig av alle andre, sier Jagland.

Det er de 300 europeiske folkevalgte i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) som skal avgjøre valget.

Selv om 40 av rådets 47 medlemsland har stilt seg bak Jagland, opptrer de folkevalgte uavhengig av sine lands regjeringer. Det er derfor vrient å forutsi valgutfallet. Dessuten har en generalsekretær aldri tidligere blitt gjenvalgt.

Valgresultatet er ventet å være klart rundt klokken 18.00 i dag.

Konflikt med Russland

Generalsekretæren er bare én av Europarådets institusjoner, på linje med blant annet Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), ministerkomiteen PACE.

Rådet har engasjert seg i Ukraina-krisen, noe som har skapt en konflikt med Russland. Etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya ble Russlands 18 delegater fratatt stemmeretten ut året.

Russland svarte nylig med å innstille alt samarbeid med PACE. Den nye generalsekretær får dermed jobben med å få Russland med igjen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt