Funnene kommer frem i en stor undersøkelse som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.
Mange av barna i undersøkelsen ble urolige og fikk konsentrasjonsproblemer etter at maten deres ble tilsatt såkalte azorfargestoffer.
Disse har størst forekomst i godteri, brus og is.
Tidligere forbudt
Flere av fargestoffene i testen er kjent for å føre til allergiske reaksjoner og pusteproblemer for astmatikere, og enkelte av dem har også tidligere vært forbudt å bruke i norsk mat.
Fra før har man visst at enkelte av fargestoffene kan forverre tilstanden for barn med ADHD, men undersøkelsen viser at også friske barn kan få økt hyperaktivitet ved inntak av stoffene.
Mattilsynet advarer
Mistanken om at også barn uten ADHD kan bli hyperaktive av de såkalte azorfargestoffene har versert lenge, uten at man har klart å påvise en klar sammenheng.
Det britiske mattilsynet tar funnene i undersøkelsen på alvor og endrer nå sine kostholdsanebfalinger, men understreker at fargestoffene ikke alene er årsaken til hyperaktivitet.
Ringnes vurderer
Ringnes bryggerier opplyser at de bruker enkelte av de omtalte
Ringnes opplyser at E104 brukes i Schweppes grape soda.
Foto: Scanpixtilsetningsstoffene i sine drikkeprodukter.
Det gjelder blant annet Schweppes grape og Solo super pasjon hvor fargestoffet E104 Kinolingult er tilsatt.
Dette fargestoffet kan fremkalle allergiske reaksjoner og bør ikke gis til hyperaktive. I USA er dette stoffet forbudt.
- Ringnes forholder seg alltid til de gjeldende lover og regler fra norske myndigheter. Dette er en fersk rapport som vi nylig er blitt kjent med, og vi vil selvsagt ta denne til vurdering, sier kommunikasjonssjef i Ringnes Bjørn Thorvaldsen.
Finnes i sjokolade
Fargestoffet Kinolingult brukes også av Nidar i enkelte sjokoladebiter.
- Dette stoffet brukes i tre forskjellige sjokoladebiter i våre blandingsposer, men det skal være innenfor et forsvarlig nivå, sier informasjonssjef i Nidar Ellen Behrens.
Hun sier at også de vil lese rapporten nøye og se på om noe må endres.
- Vi er ellers svært opptatt av å holde maten så naturlig som mulig, og er restriktive til bruk av fargestoffer, sier Behrens til nrknyheter.no.
- Unngå rød brus
I Danmark går nå Bryggeriforeningen ut og advarer foreldre mot å la barna drikke brus med rød eller gul farge og de fargede sjokoladekulene M&M's.
Det danske forbrukerrådet er bekymret over funnene:
- Dette viser at den kjemi-coktailen vi serverer våre barn har en negativ virkning på adferden og læringsevnen deres, sier Sofie Krog Holm til Danmarks radio.
Mattilsynet her hjemme vil sette seg nærmere inn i rapporten før de vil kommentere funnene.