NRK Meny
Normal

Hyllet av Kim Jong-un etter seier over erkefienden

Det nordkoreanske damelandslaget i fotball ble møtt av en stor folkemengde etter seieren mot Sør-Korea i det øst-asiatiske mesterskapet. Først i gratulasjonskøen sto landets leder, og nå blir debrifingen av laget mindre intensiv.

KOREA-NORTH/ North Korean leader Kim Jong Un greets North Korea's female soccer team as they arrive at Pyongyang International Airport

Det var damelaget som kom hjem etter seieren i det øst-asiatiske mesterskapet, men det var landets leder som sto i sentrum.

Foto: KCNA / Reuters

Seieren i finalen mot nabolandet i sør betyr at de nordkoreanske kvinnene har vunnet mesterskapet to ganger på rad.

Bare Japan har like mange seire i det østasiatiske mesterskapet.

De har nå en åttende plass på FIFA-rangeringen, to plasser over Norge.

NKOREA-KIM

Kim Jong-un er først og fremst tilhenger av basketball, men viste seg fra sin beste side da fotballaget kom hjem til hovedstaden.

Foto: KNS / Afp

Det var lørdag finalen gikk av stabelen i den kinesiske byen Wuhan. På grunn av innsatsen tidligere i turneringen var det ikke nødvendig for det nordkoreanske laget å seire i finalen for å vinne selve mesterskapet, uavgjort var nok.

Laget kjempet likevel, og fikk inn to baller i motstanderens mål. Sør-Korea sto igjen med null.

Det vil få praktiske konsekvenser for medlemmene i laget nå som de har kommet hjem, dersom vi skal stole på informasjonen fra nordkoreanske avhoppere.

Politisk debrifing

Ifølge det avhopperen Hwang Ji-young forteller sørkoreanske journalister, blir alle lag som kommer tilbake til det lukkede landet etter konkurranser kjørt gjennom en kvern av selvransakelse, forhør og fellessamlinger.

– Med én gang utøverne kommer tilbake til Nord-Korea så blir de tvunget til å fortelle om feilene de andre har gjort, sier Hwang Ji-young ifølge New Focus International .

Hwang sier at seansene blir ekstra harde dersom laget ikke har gjort det bra.

FBL-ASIA-EACUP-PKR-KOR

Kvinnene på laget må nå gjennom en serie av konfronterende møter der deres oppførsel i utlandet skal under lupen.

Foto: WANG ZHAO / Afp

Fotfulgt av agenter

Avhoppere forteller at laget alltid blir fulgt av en stor skare myndighetspersoner som er med på turen under dekke av å ha sportslige funksjoner.

De skal sørge for at utøverne oppfører seg bra, at de ikke ser på fjernsynsprogrammer de ikke har lov til, at de holder kontakten med utlendinger til det minimale og at de tenker korrekt.

– Overvåkingsagenter sørger for at de får de riktige psykologiske grensene, sier Hwang.

Lite informasjon

Det er stort sett bare gjennom avhoppere vi kan få et blikk inn i det indre livet til de nordkoreanske idrettslagene.

NKOREA-POLITICS

Idrett skal være like kontrollert i Nord-Korea som alt annet i det lukkede samfunnet. Her er landets leder tilskuer under en fotballkamp for kvinner.

Foto: KNS / Afp

Vanligvis har de kommet til Sør-Korea, og det er til det landets journalister og forfattere de forteller sine historier. Det er mulig at historiene derfor blir en smule farget og at vi må ta dem med en klype salt. Likevel er det som blir fortalt interessant.

Passer på hverandre

En avhopper, Kang Young-hee, som skal ha et nært familiemedlem i apparatet rundt det nordkoreanske fotballaget, forteller om hvordan kvinnene er forsiktige med hva de sier og gjør når de er i utlandet.

– De deler rom, og må være på vakt fordi den andre kan komme til å rapportere om hva de gjør. De sørger for å vise klart at de ikke ser på fjernsyn, og at de ikke rører gardinene som må være trukket for, sier Kang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt