Hylles for ny AIDS-politikk

Sør-Afrikas president har blitt skjelt ut for å være useriøs i kampen mot AIDS, men ser nå ut til å ta epidemien på alvor.

Jacob Zuma

Sør-Afrikas president Jacob Zuma dusjet for å unngå å bli AIDS-smittet. Nå får han anerkjennelse for sitt arbeid mot epidemien.

Foto: Themba Hadebe / AP

I dag markeres verdens AIDS-dag. På verdensbasis lever nå 33.4 millioner mennesker med HIV og AIDS, og 2,7 millioner blir smittet årlig.

Jacob Zuma er president i et av de hardest rammede landene i verden når det gjelder HIV og AIDS. Sør-Afrika har 50 millioner innbyggere, og cirka 5,7 millioner av dem er smittet av HIV-viruset, som kan føre til AIDS.

Landet har blant annet slitt med ledere som ikke har tatt sykdommen på alvor.

Les også: 25 millioner er døde av AIDS

Behandling med hvitløk

HIV-testing av mann i Sør-Afrika

5,7 millioner personer i Sør-Afrika er smittet av HIV-viruset.

Foto: (AP Photo/Schalk van Zuydam)

Den forrige helseministeren i landet var svært skeptisk til medikamenter som holdt AIDS-pasienter i live, og slo heller et slag for behandling ved hjelp av hvitløk.

Men den nye presidenten, Jacob Zuma, har satt seg ambisiøse mål for å hjelpe AIDS-syke i landet, samtidig som hans helseminister har fordømt tidligere president Thabo Mbeki sin AIDS-politikk.

Nyhetsbyrået AP melder at Zuma har som mål at 80 prosent av landets AIDS-syke skal tilbys medikamenter innen 2011.

USA oppfatter nå Sør-Afrika som såpass seriøse at de gir landet 120 millioner dollar ekstra (over 670 millioner kroner) i støtte til deres AIDS-program. I tillegg gir USA fra før 560 millioner dollar til landets AIDS-bekjempelse.

Skryt for utnevnelse

Dermed kan assosiasjonene rundt ordkombinasjonen «Zuma» og «AIDS» stå foran et fundamentalt skifte.

For bare tre år siden utviste han lite innsikt da han ble saksøkt for å voldta en HIV-positiv person. Zuma bagatelliserte dette med å si at han tok en dusj etterpå for å unngå å få AIDS.

Sør-Afrikas helseminster, Dr. Aaron Motsoaledi

Sør-Afrikas helseminster, Dr. Aaron Motsoaledi, er mannen som får mye av æren for Sør-Afrikas nye AIDS-politikk.

Foto: AFP PHOTO/Paballo Thekiso

Selv om Zuma forfølges av denne historien, har han fått skryt for å utnevne sin helseminister, Dr. Aaron Motsoaledi, som i motsetning til sine forgjengere lener seg mot forskning når han tar sine avgjørelser.

AP forteller at en forskningsstudie påviser at 300.000 tidlige dødsfall kunne vært unngått i landet dersom myndighetene hadde vært raskere til å gi medikamentbehandling til AIDS-pasienter, samt å unngå at gravide, HIV-positive kvinner overfører viruset til sine barn.

Michel Sidibe, som leder FN sine AIDS-programmer, har reist til Sør-Afrika på verdens AIDS-dag for å vise støtte til landets nye retning. Han sier at Zuma har forpliktet seg til å få til endringer.

Senere i dag skal Zuma tale om Sør-Afrikas utfordringer rundt HIV og AIDS.

SISTE NYTT

Siste nytt