NRK Meny
Normal

Hylles for å ha stoppet terrorangrep

Amerikanske turister hylles av blant andre Barack Obama etter å ha overmannet en passasjer med en kalasjnikov i et tog mellom Amsterdam og Paris. – Jeg fikk tak i våpenet hans, og slo ham bevisstløs, forteller 22 år gamle Alex Skarlatos.

Anthony Sadler og Alek Skarlatos

HYLLES: Anthony Sadler (til venstre) og Alek Skarlatos fikk medaljer for sitt mot da de overmannet en mann med pistol inne på en tog i Frankrike. Den tredje amerikaneren som roses, Spencer Stone, ligger fortsatt på sykehus, men er utenfor livsfare.

Foto: Afp

Fransk politi etterforsker skyteepisoden på passasjertoget som var på vei fra Amsterdam til Paris fredag ettermiddag som en mulig terrorhandling.

En mann væpnet med både et automatgevær av typen kalasjnikov, en pistol og en kniv gikk til angrep da toget nærmet seg grensen mellom Belgia og Frankrike.

Men tre amerikanere på ferie i Frankrike blir hyllet for sin tapperhet. De var blant dem som overmannet mannen, og dermed trolig hindret at liv gikk tapt.

– Presidenten uttrykker sin dype takknemlighet for motet og den raske reaksjonen til flere passasjerer, blant dem amerikanske soldater, som uten å tenke på seg selv overmannet angriperen, sa en talsmann for Det hvite hus i USA fredag kveld.

Barack Obama skal også ha sagt at selv om etterforskningen bare såvidt har startet, er det klart at deres handlinger kan ha hindret en mye verre tragedie.

Franske etterforskere

Franske etterforskere sikrer spor etter togdramaet fredag ettermiddag.

Foto: Philippe Huguen / Afp

– Gi meg pistolen

– Alt skjedde veldig fort, sier Anthony Sadler til avisen The local.

Han er student og turist i Frankrike, og reiste sammen med vennene Alex Skarlatos og Spencer Stone som begge er amerikanske soldater.

De skal ha hørt gjerningsmannen lade våpen inne på togtoalettet.

Skarlatos skal ha fått kjempet til seg automatvåpenet, og slått mannen i bakken.

– "Gi meg pistolen", skrek gjerningsmannen, men vi bare fortsatte å slå han til han var ute av stand til å handle, sier Sandler til avisen.

De skal deretter ha bundet gjerningsmannen fast.

– Jeg kan ikke tro at dette har skjedd. Jeg er bare en college student som kom hit for å se venner på min første reise til Europa. Nå har vi stoppet en terrorist, sier Sandler.

Får møte presidenten

Bernard Cazeneuve

Inneriksminister i Frankrike, Bernard Cazeneuve, sier den mistenkte gjerningsmannen er en del av en islamistisk bevegelse.

Foto: Regis Duvignau / Reuters

Tre personer kom til skade i angrepet, ifølge Anthony Blondeau, en talsmann fra byen Arras. En av de skadde er en av de tre utpekte heltene, Spencer Stone. Ingen skal være livstruende skadd.

Gjerningsmannen er identifisert som en 26 år gammel marokkaner og IS-sympatisør, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge Frankrikes innenriksminister, Bernard Cazeneuve, skal mannen være medlem av "en radikal islamistisk bevegelse".

En kilde som jobber med antiterror i Spania sier den mistenkte bodde i Spania frem til 2014, deretter flyttet til Frankrike, reiste til Syria, for så å returnere til Frankrike.

Frankrikes president, François Hollande, har invitert passasjerene som overmannet pistolmannen på besøk i Élyséepalasset.

Presidenten skal selv ha tatt kontakt via telefon, og besøket er ventet å skje iløpet av de nærmeste dagene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt