NRK Meny
Normal

Kim Jong-un hylles som «geniet av genier i militær kunnskap»

Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un beskrives som «fullkomment kyndig i alle militære strategier» i ny propagandadokumentar.

Video Kim Jong-un hylles som militær leder

Kim Jong-un hylles som militær leder i en ny dokumentarfilm på statlig TV. Videoen viser deler av dokumentaren i et nyhetsinnslag på nordkoreansk TV.

Dokumentaren, som ble vist søndag, handler om den nye lederens fortreffelighet, og viser blant annet bilder av Kim Jong-un på toppen av en stridsvogn.

Det er også klippet inn bilder en rekke bilder av militærøvelser og oppskytning av raketter.

I filmen lovprises Kim Jong-uns «ypperlige militære lederskap» til bilder av lederen som gir ordrer til soldater i artilleriet, marinen og luftforsvaret.

– Den respekterte kamerat Kim Jong-un er fullkomment kyndig i alle militære strategier og utviser ypperlig militært lederskap, heter det i filmen, hvor soldater hopper av glede når de ser unge Kim.

Ifølge internasjonale medier skal det meste av i filmen ha blitt filmet mens Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, fortsatt var i live.

Sørkoreanske og internasjonale medier spekulerer i om filmen ble sendt på det som skal være Kim Jong-uns fødselsdag, men dette nevnes ikke i filmen, som heller ikke inneholder andre personlige detaljer om den unge statslederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kim Jong-un til hest

Stillfoto av Nord-Koreas nye leder, Kim Jong-un, som rir på hest i en ny dokumentar som ble sendt på statlig fjernsyn søndag.

Foto: KRT / Reuters

«Store arvtaker»

Det kommunistiske diktaturet utnevnte Jong-un, som trolig er rundt 28 år, til sin far Kim Jong-Ils «store arvtaker».

Jong-Il døde 17. desember, og sønnen ble øverste leder for det nordkoreanske folket, hæren og landets eneveldige kommunistparti.

Dermed ble den unge mannen også øverste leder for landets 1,2 millioner soldater.

Fram til for et par år siden var få som visste noe særlig om Kim Jong-un, som antakeligvis ikke har noe militær erfaring.

Ifølge nettleksikonet Wikipedia skal den unge statslederen ha utdanning fra Sveits, og det hevdes og at han behersker både engelsk og tysk. Samtidig er det et kjent fenomen at beskrivelser av nordkoreanske statsledere kan være «pyntet på».

Han skal ha gått på International School of Berne i Gümligen, en privatskole tett ved Bern og ti kilometer fra den nordkoreanske ambassaden.

En tidligere skoleleder har fortalt til Frankfurter Allgemeine Zeitung at Kim alltid ble ledsaget av livvakter forkledd som medelever. Han forlot skolen i 1998, uten avslutningseksamen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nord-Koreas Kim Jong-un ser på en rifle

Bilder av Kim Jong-il som «ser på ting» har blitt en farsott på nettet. Her er det sønnen Kim Jong-un som inspirerer en rifle.

Foto: KRT / Reuters

Frykter bevisst provokasjon

I filmen hevdes det imidlertid at Jong-un skrev sin første avhandling om militær strategi allerede da han var 16 år, og at han i prosessen bare sov tre-fire timer hver natt og ofte droppet måltider til fordel for studiene.

– Vår store general Kim Jong-il kalte ham for multitalentet, geniet av genier i militær kunnskap, sies det i filmen.

I dokumentaren hevdes det også at Kim Jong-un også er helt lik sin far og sin bestefar når det gjelder personlighet og lederskap.

Nord-Korea har gjort to testoppskytninger med kjernefysisk våpen siden 2006.

Noen analytikere mener Nord-Koreas nye leder nå kan komme til å beordre en bevisst provokasjon mot omverdenen, som en atomtest eller rakettprøveskyting, for å befeste sin stilling som sterk militær leder.

I løpet av den siste uken har Nord-Korea trappet opp den fiendtlige ordbruken mot Sør-Korea.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt