NRK Meny
Normal

– Mitt hjerte banker for Trump

Kan du høre hvordan det banker for Trump, spør Barbara. Han er det Amerika trenger nå. For henne er det personligheten, ikke standpunkt i enkeltsaker som betyr noe.

Trump i hjerte

Barbara ville ikke si etternavnet. Hun var en smule forfinet og hadde sans for diskresjon – og Trump.

Foto: Gro Holm / NRK

– Sammen med over 1500 andre i Greenville, South Carolina, har hun kjøpt billett til lunsj med Trump. Tre av ti velgere i delstaten er enige med henne i at Trump er best, viser en ny meningsmåling.

Kø av folk som vil møte Trump i Greenville

De første stilte seg i kø tre timer før Trump skulle på scenen. Alle var invitert, også velgere som ikke er registrert som republikanere

Foto: Gro Holm

Han leder på samtlige meningsmålinger over hvem som bør bli republikanernes presidentkandidat, både lokalt og nasjonalt. Politiske kommentatorer har lenge spådd at det ikke kommer til å vare. Nå begynner de å tvile.

Trumps kvinnekommentarer er ok

– Er det greit og i samsvar med Bibelens ånd å kalle en kvinne for «feit gris», spør jeg en gruppe godt voksne damer som venter på å slippe inn.

– Vel, den han kalte en feit gris, var en feit gris, svarer Sara Phillips mens hun skoggerler og kikker rundt seg for støtte fra kvinnene rundt seg. De er alle medlemmer av Church of God, en av de mange protestantiske kirkene i delstaten.

Sara Phillips

Sara Phillips har ingen problemer med Trumps negative uttalelser om kvinner. -Ingen er perfekte, er hennes svar

Foto: Gro Holm

Trumps karakteristikk var myntet på en kvinnelig komiker, Rosie O’Donnel, som han i samme åndedrag omtalt som en slask. Da utspørrer Megyn Kelly fra Fox News konfronterte Trump med utsagnene, svarte han etter et par dager med å hevde at «du kunne se det kom blod ut av øynene hennes, blod ut av hvor det måtte være». Det ble oppfattet som henvisning til at Kelly hadde menstruasjon og derfor var i dårlig humør, og mange trodde Trump nå ville skremme vekk kvinnelige velgere. Det har ikke skjedd, bekrefter også meningsmålingene.

Ber ikke Gud om tilgivelse

I et fjernsynsintervju på kanalen C-SPAN sendt 18. juli spør programlederen to ganger om Donald Trump noensinne har bedt Gud om tilgivelse. – Jeg tror ikke det, jeg går bare videre og forsøker å gjøre en bedre jobb, svarer mangemilliardæren.

– Ingen er perfekte, sier Sara fra Church of God når jeg spør om ikke det er merkelig at en som kaller seg aktiv kristen ikke har behov for nåde og tilgivelse.

– Det at han ikke har bedt om tilgivelse betyr vel ikke at han ikke har tenkt å gjøre det, sier Patricia Russel-Mann fra samme menighet. – Kanskje han ikke har gjort noe som er så ille at han måtte be om tilgivelse, resonnerer hun.

Patricia Russel-Mann

Patricia Russel-Mann mener det er greit at Trump aldri har bedt Gud om tilgivelse, han har fortsatt tid til å gjøre det

Foto: Gro Holm

Patricia forteller for øvrig at hun har sett Jesus, ved siden av sykesenga da hun lå på sykehus. – Han var kledd i denne blåfargen, bare mer livlig, sier hun og peker på sin egen kjole. Han var blond med et vakkert ansikt, og han satte seg ned og ba i rommet jeg lå i, forklarer hun for å gi tyngde til at hun ikke tar lett på det med troen.

Trump danker ut delstatens senator

Lindsey Graham

Lindsey Graham har i 12 år representert South Carolina i Senatet. Nå blir han knust av Trump i meningsmålingene

Foto: GRO HOLM/NRK

To av tre republikanske velgere i South Carolina er evangeliske kristne, og de har utgjort et solid velgergrunnlag for senator Lindsey Graham. Men på den siste meningsmålingen blir han knust av levemannen Trump. Bare 4 prosent sier de støtter Graham, mens tre av ti altså vil ha Trump. Velgerne på Trumps lunsjmøte har ingen problemer med å forklare hvorfor.

Tenker utenfor boksen

–Trump er kreativ og tenker utenfor boksen. Det har han tjent milliarder på, sier mannen med et enda mer oppsiktsvekkende hår enn Donald Trump. Henry Weinacker beskriver seg selv som markedsføringsguru på sosiale medier. Han er drittlei politikere fra begge partier, nå vil han ha en president som kan få gjennomført ting.

Henry Weinacker

Henry Weinacker ble under et tidligere valgkampmøte med Trump invitert bort til hovedpersonen i pausen. Det var håret som vakte Trumps oppmerksomhet

Foto: Gro Holm

– Han forstår hvordan en balanserer et budsjett og hvordan du lager lønningslister, sier Erich Schneider, direktør for småbedriften TreeCare. For ham som forretningsmann er det viktig.

Trump er småbedriftenes mann

Paul Pappy

Paul Pappy støtter Trump fordi han tenker som en forretningsmann, ikke som en politiker

Foto: Gro Holm

–Jeg tror han vil holde sitt løfte om å innføre en flat selskapsskatt og tette hullene, slik at de store ikke kan fortsette å betale nesten ingenting mens de små betaler alt. Det er Paul Pappy som snakker med kunder i mobilen mens han viser oss rundt i bedriften han arvet av sin far. SONFAST leverer smådeler til biler, landbruksmaskiner og vanningsanlegg i området. Han har ni ansatte, fordelt på to steder.

– Jeg tror ikke han har noe politisk program. Men han har program når det gjelder næringsliv og skatt. Han kan krigskunsten fra forretningsverden. Pappy mener det er en slik president USA trenger nå.

Trump: Håret er ekte

Inne i hallen entrer Trump scenen til dundrende musikk når folk er ferdige med lunsjen de har betalt 35 dollar for. Han drar opp dagens utgave av The New York Times, som har en artikkel om at Trump skal ha tupé på forsiden.

Donald Trump leser høyt fra The New York TImes

Trump har sagt han vil slå tilbake mot alle som angriper ham. Han brukte flere minutter av valgmøtet til å imøtegå en avisartikkel som antydet at håret ikke var ekte

Foto: Gro Holm
Donald Trumps hentesveis

Donald Trump har hentesveis, men håret er ekte

Foto: Gro Holm

–Håret er ekte, forsikrer han og får en kvinne i salen til å komme opp for å bekrefte saken. Ellevill jubel. Showet er i gang.

Rik og uavhengig

Trump gjentar for n’te gang at han har penger nok til å drive sin egen valgkamp. Han gir budskapet en aggressiv snert. – De som sørger for pengene har total kontroll over Hillary, over Jeb, over alle de andre. Tidligere har han beskrevet hvordan han presset Hillary Clinton til å komme i bryllupet sitt. «Hun kunne ikke annet», sa Trump med referanse til at han hadde gitt penger til Clinton Foundation.

Budskapet går rett hjem. Trump, som selv har blitt stor og rik ved hjelp av donasjoner til dem som betyr noe, makter på mesterlig vis å framstå som anti-establishment, som den lille manns våpendrager.

Trenger filter på munnen

Donald Trump snakker til pressen

Trump slenger om seg med karakteristikker av andre politikere, om mexicanere og om Kina. De fleste av hans velgere jubler, men Paul Pappy mener han trenger et filter

Foto: Gro Holm

–Trump kommer til å bli dårlig mottatt i andre land om han ikke toner ned munnbruken litt. Han trenger et filter på munnen, sier bedriftseier Paul Pappy. Han må vise litt mer takt, sier han og ler over egen ordbruk, han som selv regner seg som en alfahann, i likhet med Trump.

En elsket mobber

Men så langt er det ingenting som tyder på at Trump vil filtrere sine uttalelser. Han mobber når og hvem han vil, uhemmet. – Jeb Bush har ingen energi, jeg er ikke vant til slike folk, sier han mens armene henger slapt og øynene er halvt lukket for å illudere Bush.

– Kineserne stjeler fra oss, men de elsker meg, den største banken leier hus av meg. Latinoene elsker meg også, ingen har så mange hispanics i jobb som meg, sier Trump. Slik fortsetter han uten stopp, uten manus og ganske så usammenhengende. Men blant republikanerne er det stadig flere hjerter som banker for Trump.

Les også:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt