Hopp til innhold
Urix forklarer

Hvorfor er Demokratene blå og Republikanerne røde?

Republikanernes symbol er en elefant. Demokratene har et esel. Demokratene er blå, mens de konservative Republikanerne er røde. Her forklarer Urix hvorfor.

Før vi avslører resultatet av president-quizen skal vi oppklare en ting, som jeg har problemer med, og mange andre, vil jeg tro. Hvorfor er fargekodingen av amerikanske partier motsatt av det vi er vant med? Hvorfor er republikanerne røde og demokratene blå?

Det ene dyret symboliserer Demokratene, det andre Republikanerne. Men hvorfor er det slik?

I mange år manglet de to partiene en fast farge og det kunne variere hvilket parti som var rødt og hvilket som var blått.

Men i presidentvalget i år 2000 tok det lang tid før man kom fram til om det var George Bush eller Al Gore som var vinneren. Da valgte mediene å bruke like begreper og like farger. At Republikanerne ble rød, mens Demokratene ble blå, skal ha vært tilfeldig.

Esel og Elefant

En avistegner ved navn Thomas Nast, som også blir kalt «den amerikanske karikaturtegningens far», tegnet i 1874 «The Grand Old Party» som en tung og klumpete elefant. Fire år tidligere hadde han tegnet Det demokratiske partiet som et esel.

Demokratene likte det folkelige eselet. Republikanerne likte elefantens tyngde.

Og selv om det offisielt bare er Republikanerne som har godkjent det symbolske dyret, og gjort elefanten til sitt offisielle «maskot», blir begge de firbente brukt hver gang det er valg, forklarer The Smithsonian på sine nettsider.

SISTE NYTT

Siste nytt