Hviterussland: Demonstrantene bruker ny taktikk mot Lukasjenko

MOSKVA(NRK): Mange tusen mennesker deltar i demonstrasjoner i Hviterussland med krav om at president Aleksandr Lukasjenko går av. Men i dag er det flere og mindre demonstrasjoner for å gjøre det vanskeligere for politiet å arrestere folk.

NY FRAMGANGSMÅTE: Opposisjonen i Hviterussland oppfordrer til mange mindre grupper med demonstranter. Håpet er at politiet skal arrestere færre.

Søndag for en uke siden ble mer enn 1000 demonstranter arrestert i den hviterussiske hovedstaden Minsk og i andre byer.

Hittil i dag har mer enn 210 mennesker blitt arrestert, ifølge menneskerettsorganisasjonen Viasna.

.

Minsk

FRAKTES BORT: Opprørspolitiet begynte tidligere i dag å slå hardt til mot demonstrantene. Mer enn 110 skal være arrestert hittil.

Foto: tut.by

Endrer taktikk

Det er nå vanskelig å si hvor mange som deltar i dagens protestmarkering, som har fått navnet «Kamp mot fascismen».

Demonstranter i Minsk

FORVIRRER: Protestmarkeringene har i dag startet i boligområdene. Rutene de følger blir opplyst senere enn vanlig, slik at det skal bli vanskeligere for myndighetene å vite hvor de skal sende politistyrkene.

Foto: tut.by

Det uavhengige hviterussiske nettstedet tut.by melder at det i dag er snakk om mer enn ti ulike demonstrasjoner som har startet i boligområdene. Noen oppholder seg bare i nærområdet, mens andre går mot sentrum.

Opposisjonens nyhetsbyråer Nexta og Maja Kraina Belarus bekrefter at en ny taktikk er tatt i bruk i dag.

Hensikten er å gjøre det vanskeligere for opprørspolitiet og de militære styrkene å arrestere demonstranter.

Men også i dag har politiet sperret av gater i sentrum av Minsk. Metrostasjoner har vært stengt, og det mobile internettet fungerer dårlig etter ordre fra Lukasjenko-regimet.

Sikkerhetsstyrker og pansrede kjøretøy med vannkanoner er utplassert i gatene i hovedstaden.

Les også: Aktivist død i Hviterussland etter å ha blitt banket opp av maskerte menn

Færre deltakere

De to siste søndagene har den hviterussiske opposisjonen ikke klart å mobilisere like mange demonstranter som tidligere.

Minsk

FÆRRE: Massedemonstrasjoner har ikke skremt hviterusserne fra å delta i demonstrasjonene, men antallet er ikke så stort som tidligere.

Foto: tut.by

På det meste etter presidentvalget den 27. august, har om lag 200 000 mennesker deltatt i protestene.

President Lukasjenko hevder at han vant valget med 80 prosent av stemmene. Opposisjonen mener at det var Svetlana Tikhanovskaja som vant, og at valget var preget av juks.

QBBq6ecjx0Y

FÅR STØTTE: Vestlige land ser på opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja som den reelle vinneren av presidentvalget.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Tikhanovskaja flyktet etter presidentvalget til Litauen. Hun har siden møtt mange vestlige politikere der. Hun har også reist rundt til europeiske hovedsteder og blitt tatt imot av lederne der.

Les også: Færre demonstranter, men krisen i Hviterussland er like alvorlig

Norge støtter straffetiltak

EU og andre vestlige land støtter opposisjonen, og har innført straffetiltak mot Lukasjenko og sentrale personer i hans krets. Straffetiltakene ble også innført fordi myndighetene i Hviterussland etter EUs mening har brukt en uakseptabel grad av vold mot demonstrantene.

H1FZ4YB4OTY

BLIR SITTENDE: President Aleksandr Lukasjenko håper trolig at protestene skal dø ut. Han viser ingen tegn til å ville gå av.

Foto: Nikolai Petrov / AP

I forgårs sluttet norske myndigheter seg til nye og utvidede straffetiltak som EU har innført mot Lukasjenko-regimet.

Men president Lukasjenko har ikke vist noen tegn til å ville gå av.

Mye tyder på at han håper at protestbølgen fra opposisjonens side skal gå over av seg selv. Den hviterussiske lederen hevder at opposisjonen styres og finansieres fra vestlige land.

Lukasjenko får politisk og økonomisk støtte fra Russland. De russiske lederne har anerkjent valget av ham som president.

Les også: Innfører tiltak mot president Aleksandr Lukasjenko

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt