NRK Meny
Normal

Hvetebrødsdagene varer i ett år

NRKs USA-ekspert Bjørn Hansen tror at det amerikanske folket vil gi Barack Obama en fredningstid på ett år før de krever synlige resultater.

Bjørn Hansen og Barack Obama

USAs ferske president Barack Obama har tidligere vakt enorm begeistring for sine taler og retoriske evner. Under valgkampen klarte han å skape nærmest elektrisk stemning blant sine tilhørere.

Også hans første tale som president vakte begeistring blant både de celebre gjestene og de nærmere to millioner frammøtte som oppholdt seg i området mellom Capitol Hill og Lincoln Memorial.

Les: USA har valgt håp over frykt

Les hele presidenttalen til Obama

Nett-tv: Se hele Obamas tiltredelsestale

- Når ikke opp mot Kennedy

Den mangeårige USA-korrespondenten Bjørn Hansen mener at Obamas innsettelsestale var blant de bedre, men at den ikke når opp til John F. Kennedys fra januar 1961.

- Det mest minneverdige Obama sa, var at USA har valgt håp over frykt. Men det kommer ikke opp mot Kennedys «Ask not what your country can do for you -- ask what can you do for your country».

Les: Alt om tidligere innsettelsestaler

– Talen var god. Ikke for spesifikk, men generell og godt fremført. Den appellerte til samhold i og dugnad for USA, og jeg tror den traff amerikanerne hjemme. Han fikk også minnet om at USA har vært splittet både sosialt og på rase, men at det nå skal være slutt på denne diskrimineringen, sier Hansen, og legger til:

– Når det gjelder utenriks, så framhevet han diplomatiet og kom med en utstrakt hånd til muslimske land. Samtidig slo han fast at USA vil slå til sterkt og knuse enhver som prøver seg med terror og ufred.

– Fredes i ett år

Hansen mener at Obama sin tale nå var mindre preget av retorisk spenning og appeller hvor publikum skal løftes.

– Men nå kan han ikke leve på talene sine lengre?

– Nei, nå avhenger alt av hvilke beslutninger han gjør. Jeg tror det amerikanske folk vil gi ham en fredningstid på opp mot ett år før de forlanger resultater. Kravene til å levere er langt hardere enn før.

– Hva blir Obamas førsteprioritet?

– Økonomi, økonomi, økonomi. Deretter utvidelse av helsforsikring, samt å berge bilindustrien fra totalkollaps. Senere vil det komme program for fornybar energi, spår USA-ekspert Hansen.

Hva synes du om Obamas første tale som president?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt