Frykter vold mot kvinner i Brasil under OL

Hver andre time blir en kvinne drept i Brasil. 500.000 blir voldtatt årlig. – Vi er redd for at OL kan gjøre situasjonen for kvinner verre, sier Plan Norge.

Brazil protest

DEMONSTRASJON: Kvinner i Sao Paulo protesterer mot vold mot kvinner 10. juni. Demonstrasjonen ble arrangert etter nyheten om at en 16 år gammel jente ble gjengvoldtatt i Rio de Janeiro.

Foto: Andre Penner / Ap

Det er en dyster statistikk hjelpeorganisasjonen Plan trekker fram fire dager før OL-festen starter i Rio de Janeiro.

  • Annenhver time blir en kvinne drept i Brasil, viser statistikken Mapa da violencia
  • Hvert 15. sekund blir en kvinne overfalt i storbyen Sao Paulo, ifølge FN
  • Om lag 500.000 blir voldtatt hvert eneste år, ifølge den offentlige stiftelsen IPEA

– Vi vet at vold og overgrep mot jenter i Brasil preger samfunnet. Det er dypt forankra i alle sosiale lag i landet, sier Siv Meisingseth, kommunikasjonssjef i Plan Norge.

16-åring gjengvoldtatt

I mai protesterte tusenvis av kvinner i gatene i OL-byen, etter at en 16 år gammel jente skal ha blitt voldtatt av 30 menn.

– Denne saken er ikke uvanlig. Voldtektskulturen er veldig sterk i Brasil. Den er en del av vårt daglige liv, selv om folk benekter det, sa Luise Bello, talskvinne for kvinnesaksgruppa Think Olga, til AFP i mai.

Protest Rio de Janeiro

RIO: Tusenvis tok til gatene i protest da det ble kjent at en 16 år gammel jente var gjengvoldtatt i Rio de Janeiro.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

– Tilreisende kjøper sex

Det er bare to år siden sist et stort internasjonalt mesterskap ble arrangert i Brasil.

BRAZIL-CRIME/

KVINNER PROTESTERER: Hver andre time blir en kvinne voldtatt i Brasil. Her protesterer kvinner i Sao Paulo mot vold.

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

Før fotball-VM 2014 gikk Meisingseths kolleger i Unicef sammen med myndighetene i Brasil og flere organisasjoner og advarte mot overgrep og sexturisme i landet med 205 millioner innbyggere.

Også nå kommer advarslene:

– Vi er redd for at et OL-arrangement kan gjøre situasjonen verre for brasilianske jenter. Det kommer masse tilreisende til arrangementene og det kan gjøre at jentene blir mer sårbare. Det er mange som kommer og kjøper sex, og unge jenter blir utnytta, sier Meisingseth.

Kriser på rekke og rad

En økonomisk krise, en avsatt president stilt for riksrett og et politi som sier at «ingen er trygge i OL-byen».

Det er et hardt prøvet Brasil som arrangerer de olympiske lekene, og det er uklart hvor mye krefter myndighetene da bruker for å hindre vold mot kvinner, mener brasilianske Leonardo Doria.

Han bor i Norge og driver bloggen Heiabrasil.no.

– Det er en omfattende sikkerhetskrise i Brasil nå, samt økonomisk og politisk krise. Ulike sektorer i samfunnet opplever veldig vanskelige tider, og jeg er usikker på i hvilken grad myndighetene jobber systematisk for å få bukt med vold mot kvinner, sier Doria.

– Vil endre måten gutter tenker på

Plan Norge oppfordrer nordmenn som skal følge håndballkvinnene, Usain Bolt eller Ingebrigtsen-brødrene om også å snakke om kvinners situasjon i Brasil:

  • Om lag 30 prosent av kvinner i brasilianske byer har opplevd vold fra sin partner, ifølge FN. På landsbygda er tallet enda høyere.
  • Til sammenligning har rundt 17 prosent av kvinner i Norge blitt utsatt for vold av partneren, ifølge Nasjonalt kompetansesenter for vold og traumatisk stress.
Siv Meisingseth

KOMMUNIKASJONSSJEF: Siv Meisingseth.

Foto: Plan Norge

Organisasjonen har flere programmer i skolene og i lokalsamfunn i Brasil.

Meisingseth håper programmene kan være med og bidra til å endre holdninger:

– Vi lærer både gutter og jenter om likestilling, gjerne gjennom ulike sportsprosjekter. I tillegg jobber vi med lokale myndigheter, organisasjoner, foreldre og lærere. Det er viktig å engasjere gutter og voksne og endre måten de tenker på rundt dette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt