NRK Meny
Normal

Hver dag flykter 3000 mennesker fra Syria

Antallet syriske flyktninger har blitt tredoblet siden juni og vil eksplodere før året er omme. Dette er ikke verden forberedt på, advarer Flyktninghjelpen.

Syriske flyktninger i Zaatari-leiren i Jordan

I den enorme Zaatari-leiren i Jordan vil det ved utløpet av året trolig bo 100.000 mennesker. Der får barna i dag medisinsk behandling, men etterspørrselen kan bli for stor når vinteren kommer.

Foto: HANDOUT / Reuters

FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, oppjusterte sine flyktninganslag kraftig i dag. De spår at så mange som 700.000 mennesker vil ha flyktet fra det borgerkrigsherjede landet i løpet av året.

– Ikke forberedt

Det er nesten fire ganger så mange som tidligere antatt.

– Til nå er om lag 294.000 syrere registrert som flyktninger i fire av Syrias naboland. For hver dag som går, kommer det mellom 2.000 og 3.000 nye, fortalte Panos Moumtzis, FNs høykommissær for flyktninger i dag.

Bare i august ble det registrert 100.000 nye flyktninger. Et omfang som nabolandene ikke selv klarer å håndtere.

FLYKTNINGHJELPEN ELISABETH RASMUSSON

Flyktninghjelpens Elisabeth Rasmusson er nå i Jordan og ser på foholdene der.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Flyktnigestrømmen fra Syria er mye større enn det internasjonale samfunnet har forberedt seg på, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson på telefon fra Jordan.

Hun er nå på vei inn i en av de største leirene i nabolandet.

– Jeg er på vei til Zaatari, der det nå er 30.000 flyktninger. Mot slutten av året vil det nok være nærmere 100.000 mennesker her, sier Rasmusson.

Trenger 3 milliarder

I løpet av de 18 månedene konflikten har vart i Syria har nabolandene Jordan, Irak, Libanon og Tyrkia tatt den største støyten.

– Situasjonen kommer til å forverre seg. Det vil bare komme flere og flere flyktninger, for det er ingen grunn til tro at ikke flere vil flykte fra den grusomme situasjonen vi nå ser i Syria.

Ifølge FN trengs det nå 490 millioner dollar, eller nærmere 3 milliarder kroner, i humanitær hjelp til de syriske flyktningene.

– Så lenge det ikke kommer noen politisk løsning, så vil bare flyktningstrømmen øke. Det er viktig nå at det internasjonale samfunnet tar et mye større ansvar og hjelper de syriske nabolandene. For dette er ikke bare deres problem, sier Rasmusson.

Tidligere denne uken besluttet utenriksdepartementet at de vil øke sin humanitære hjelp med 50 millioner kroner. Slik at Norge nå har bestemt seg for å støtte ulike hjelpeorganisasjoner med 200 millioner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt