NRK Meny
Normal

Håper Twitter-revolusjon kan redde president-drømmen

Blir det storsjarmøren som er gift med landets største såpestjerne fra det gamle partiet, veteranen med de unge i ryggen fra det nye partiet, eller skal Mexico få sin første kvinnelige president? Den meksikanske våren har skapt ny spenning i valgkampen.

Andres Manuel Lopez Obrador (t.v), Enrique Pena Nieto og Josefina Vazquez Mota

Andres Manuel Lopez Obrador (t.v.) håper sosiale medier skal redde hans presidentkamp mot Enrique Pena Nieto og Josefina Vazquez Mota.

Foto: Reuters

Benedicte Bull

Partiene har ikke noen gode løsninger på de mange narkodrapene i Mexico, sier Benedicte Bull.

Foto: FRANCESCO,SAGGIO / UIO

Mannen som leder på alle meningsmålinger, Enrique Peña Nieto (45), kan igjen føre det gamle PRI-partiet tilbake til makten 12 år etter at det konservative PAN-partiet satte en stopper for 70 år med mer eller mindre autoritært PRI-styre i Mexico.

Før det avgjørende valget snakker alle om venstrekandidaten Andres Manuel Lopez Obrador (58) fra venstreoriente PRD.

Den meksikanske våren

Den tidligere borgermesteren i hovedstaden har klatret voldsomt på meningsmålingene den siste tiden og har klart å mobilisere de mange tusen unge som er lei den gamle makteliten og deres gjennomkorrupte system. Nå ligger han bare knappe ti prosentpoeng bak favoritten, Peña Nieto.

Den meksikanske våren, som mange har kalt den, sprang muligens ut litt for sent til at landets unge og sinte vil få noen innflytelse på søndagens valgresultat.

– Valgfusk var et stort tema i det forrige presidentvalget. Det har ennå ikke vært opp i denne valgkampen, men korrupsjon har vært mye fremme. Politisk korrupsjon, ulike former for betaling av mediene og lite demokratiske måter å drive politikk på har vært et viktig tema. Ikke minst på grunn av denne studentbevegelsen som ble etablert midt i valgkampen, og som har hatt dette som sin viktigste sak. Spesielt hvordan landets viktigste TV-kanal er kjøpt av PRI og hvordan man bruker uærlige metoder i valgkampen, forteller førsteamanuensis ved senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, Benedicte Bull til NRK.

For de siste ukene har nemlig titusenvis universitetsstudenter samlet seg i gatene og på sosiale medier. Der har de demonstrert og kvitret sin vrede mot det de mener er korrupte og handlingslammede politikere.

Det hele begynte i mai, da studentene på Universidad Iberoamericana i Mexico by ropte «morder», «feiging» og «vi vil ikke ha deg» mot Peña Nieto.

Som svarte med å anklage studentene for å ha latt seg blende av venstrekandidaten López Obrador.

Meksikanske studenter demonstrerer mot landets politikere

«Yo soy 132» (Jeg er nummer 132), har mange unge studenter ropt de siste ukene. #YoSoy132-bevegelsen har fått stor støtte og massiv mediedekning de siste ukene.

Foto: STRINGER/MEXICO / Reuters

131 studenter svarte på kritikken med et opprop der de gjorde det klart at de bare er studenter som protesterer mot korrupsjon og misbruk av mediene, og en ny bevegelse så dagens lys.

#YoSoy132-bevegelsen har på kort tid klart å mobilisere mange med sin budskap og kritikk av den sittende makteliten.

Betalt for mediedekning

For demonstrantenes raseri er først og fremst rettet mot at det gamle autoritære partiet PRI og mot Latin-Amerikas største TV-kanal, Televisa, som med sin dekning på 70 prosent i Mexico, beskyldes for å støtte Peña Nieto.

Peña Nieto på sin side insisterer på at hans gamle parti har forandret seg og lover en ny tilnærming til narkotikakrigen som har herjet landet.

– Vi skal bli en moderne regjering, som bygger på demokratiske verdier, åpenhet og med fullt innsyn i statlige verdier, sier Peña Nieto i sine valgkamplovnader, ifølge den amerikanske allmennkringkaster NPR.

Nå viser det seg imidlertid den britiske avisa The Guardian har skaffet til veie dokumentasjon som viser at nettopp PRI og Peña Nieto har betalt for fordelaktig mediedekning og sabotert andre kandidater.

Såpestjerne-kone

PRI har fått æren for å ha bygd opp en moderne meksikansk stat, men i de siste tiårene partiet satt ved makten fra 70-tallet utover, ble det stadig mer autoritært, og hele samfunnet ble gjennomsyret av korrupsjon. For 12 år siden mistet de makten til de konservative.

Men i hele vår har den fotogene og unge politikeren, som er gift med en av Mexicos mest kjente såpestjerner hatt en komfortabel ledelse over de to andre viktigste kandidatene, López Obrador fra det venstreorientertepartiet PRD, og Josefina Vázquez Mota fra høyrepartiet PAN, som sitter med makten i dag.

Presidentkanditaten i Mexico, Enrique Pena Nieto, sammen med sin kone Angelica Rivera

Enrique Pena Nieto, sammen med sin såpestjernekone Angelica Rivera

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

De siste meningsmålingene viser at Peña Nieto og hans PRI-parti leder med rundt 35 prosent av stemmene. Lopez Obrador fra PRD ligger på ca. 25 prosent, mens Vázquez Mota og PAN har rundt 20 prosent oppslutning.

PAN-kandidaten er nok kommet bakpå fordi velgerne er skuffet over den sittende presidenten Felipe Calderóns krig mot narkokartellene, som på seks år har ført til at 55.000 mennesker er drept. Mangelen på nye arbeidsplasser teller også negativt.

– Peña Nieto var jo, i tillegg til å være ung, pen og med en kjent kone, en populær guvernør i delstaten Mexico. Og mange ser nok på han og PRI som en tilbakevending til stabiliteten som det tidligere PRI-styret stod for. Man håper nok også at de kan sette hjulene i gang på en annen måte og skape et fredeligere Mexico, sier Bull.

Snakke med narkokartellene

Dag for dag blir narkokrigen mer blodig etter hvert som narkokartellene angriper politi og militære og går til brutale angrep på hverandre, og meksikanere flest har fått nok av lik som henger fra motorveibruer og massegraver med hodeløse lik. Men krigen mot de ulike narkotikakartellene har ikke vært spesielt høyt oppe på dagsorden i valgkampen.

– Det er nok flere årsaker til at narkotikavolden ikke har vært så mye fremme. For det første så er nok meksikanere mer opptatt av arbeidsplasser og økonomien enn de er av narkokrigen, som tross alt er relativt begrenset i utstrekning. Så har det nok med at partiene har ikke ønsket at dette skal bli noe tema for ingen har egentlig noen gode løsninger, sier Bull.

Mange ønsker trolig at myndighetene nå finner en fredeligere angrepsvinkel eller til og med en måte å leve med narkotikasmuglingen på, og det kan Peña Nieto vinne noen stemmer på.

– Han har sagt at han ikke i så stor grad vil gå etter narkotika, men få ned volden. Mange tror derfor at han vil inngå avtaler med kartellene, noe han selv nekter for, sier Bull.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt