Normal

Hvem avlyttet og hvem visste?

Statsminister David Camerons kommunikasjonssjef Andy Coulson etterforskes nå både av politiet og parlamentet for ulovlig telefonavlytting mens han var sjefredaktør for tabloidavisa News of the World.

Andy Coulson

Andy Coulson forfølges nå av mediene, slik avisa han ledet forfulgte andre.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Andy Coulson selv har hevdet at han ikke kjente til avisas praksis. En rekke britiske bladfyker sier noe annet:

– Da Andy Coulson kom til avisa som en av redaktørene var telefonavlytting temmelig vanlig. Det ble ikke sett på som noe veldig ekstraordinært eller ulovlig. Det var rett og slett et legitimt verktøy i den journalistiske arbeidsprosessen, sier Paul McMullen, en tidligere reportasjeleder i tabloidavisa News of the World til BBC .

Avlyttingsskandalen i Storbritannia er en sak som har alt: en rådgiver til den sittende statsministeren under politietterforskning, telefonavlyttede medlemmer av kongefamilien, kjendiser i og utenfor strippeklubber, anonyme kilder, privatetterforskere, og tabloidjournalister som til slutt får sparken på grunn av fyll.

Prinser på strippeklubb

Det var ansatte ved det britiske hoffet som først merket at noe var galt.

Året var 2005, og David Cameron's nåværende stabsjef Andy Coulson var redaktør i den notoriske tabloidavisen News of the World .

Prinsene William og Harry

Prinsene William og Harry var to av avisas offer.

Foto: Roberto Candia / Ap

Avisa han ledet satte utover året på trykk en serie med urovekkende velinformerte artikler om prinsene William og Harry.

To assistenter på slottet oppdaget at noen tappet mobilsvarbeskjedene deres, og politiet ble koblet inn. Det toppet seg på tampen av 2005.

Prins William var avslørt på strippeklubb i London, og News of the World kunne kort etter ordrett trykke en beskjed fra prins William til sin yngre bror, inneholdende en intern vits om Harry's danseferdigheter med en lettkledd pike i fanget.

Det viste seg at journalistene rett og slett hadde hacket seg inn på telefonsvareren til nummer to i arverekken, men spillet var snart over.

Reporter Clive Goodman og privatetterforsker Glenn Mulcaire ble arrestert, og hjemme hos Mulcaire ble det funnet telefonnummer til flere tusen kjendiser og 91 pinkoder til kjente personers mobilsvar.

(Saken fortsetter under bildet)

Clive Goodman

Reporter Clive Goodman (bildet) ble arrestert for planlegging av telefonavlytting, noe han i november 2006 sa seg skyldig i.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Medarbeidere snakker

Goodman ble dømt til fengsel, og redaktør Andy Coulson fant det passende å trekke seg som redaktør for avisen i 2007.

- Under min tid som redaktør kjente jeg ikke til noen tilfeller av telefonhacking. Jeg godkjente det ikke, og jeg ga alltid mine medarbeidere beskjed om at skjulte opptak aldri skulle brukes annet enn som siste utvei, sa Coulson til et parlamentsoppnevnt granskningsutvalg i sommer.

Men, nå har en rekke tidligere tabloidjournalister tatt bladet fra munnen. En av dem er Paul McMullen, som også selv innrømmer å ha avlyttet kjendiser.

En annen tidligere reporter under Coulson, Sean Hoare, sa til The New York Times i forrige uke at Andy Coulson ikke bare visste om at han brøt seg inn i kjente menneskers telefonsvarere, han hadde attpåtil spilt av telefonsvarerbeskjeder for redaktøren flere ganger.

Coulson skal ha oppfordret aktivt til praksisen og bedt sine medarbeidere om å bruke sine såkalt «mørke krefter» for å få frem pikante detaljer som kunne bli til eksklusive saker i søndagsavisa.

Kjøp og salg av pinkoder

Avisa Guardian har avdekket at nesten 3.000 kjente briter, kongelige, fotballtrenere, sosietet personer og filmstjerner kan ha blitt avlyttet.

Og ikke bare det, det har eksistert et marked for kjøp og salg av kjendisers mobilsvarnummer og pinkode avisene i mellom, der en livlig handel med pinkoder og telefonnumre har funnet sted.

Det blir dermed stadig vanskeligere for Andy Coulson å si at han ikke visste, og nå har både politiet og parlamentet fattet ny interesse for å etterforske saken på nytt.

- Er det altså slik at Andy Coulson ikke viste noe om dette, spurte tidligere utenriksminister Jack Straw i Underhusets spørretime på onsdag.

Storbritannias visestatsminister Nick Clegg

Liberaldemokratenes visestatsminister Nick Clegg fikk som fungerende sjef, skandalen i fanget.

Foto: Ap

Og visestatsminister Nick Clegg svarer at det er politiet som må etterforske hva som har skjedd. Det kommer politiet nå til å gjøre.

David Camerons spin-doktor må i nær framtid svare både en britisk parlamentskomité og London-politiet om hva han visste, og når, om det som later til å ha vært en kultur for telefonavlytting i britisk tabloidpresse.

Men inntil videre blir han sittende i jobben. Om David Cameron også var en av dem som ble avlyttet, sier derimot historien ingenting om.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt