Hopp til innhold

Maktkampen om Catalonia fortsetter

Maktkampen mellom Spanias statsminister Mariano Rajoy og Catalonias regionale president Carles Puigdemont fortsetter. Puigdemont truer med å erklære full katalansk selvstendighet hvis Rajoy ikke tilbyr samtaler om regionens fremtid. Det nekter Rajoy.

Mariano Rajoy og Carles Puigdemont

SKJEBNEDAG: Catalonias regionale president Carles Puigdemont og Spanias statsminister Mariano Rajoy står foran en skjebnetid når det gjelder Catalonias uavhengighet.

Foto: Francisco Seco / AP

Klokken 10 i dag gikk fristen sentralregjeringen i Madrid hadde satt for regionregjeringen i Barcelona til å gi svar på spørsmålet: Erklærte Catalonia sin uavhengighet fra Spania eller ikke tirsdag i forrige uke? Og vil han oppgi uavhengighetserklæringen?

Vil ha samtaler

Regjeringens frist var allerede utsatt, fra mandag til i dag.

Mandag svarte Carles Puigdemont med et brev som unnvek spørsmålet om – og dermed også svaret på – uavhengighetserklæringen. Dermed ble en ny frist satt.

Brev nummer to fra Carles Puigdemont til statsminister Mariano Rajoy

Det siste svaret fra Carles Puigdemont til statsminister Mariano Rajoy.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

I dag, noen minutter før klokken 10, svarte regionpresidenten gjennom nok et brev.

Der heter det at regionmyndighetene i Catalonia vil forberede en avstemning om løsrivelse i det katalanske regionparlamentet hvis ikke den spanske regjeringen inviterer til samtaler om Catalonias fremtid.

Det samme vil skje hvis regjeringen opphever det regionale selvstyret eller fortsetter med det som pressmiddel.

Vil ikke ha samtaler

Statsministeren Rajoy har siden forrige tirsdag avvist samtaler, slik Puigdemont inviterte til ved å sette erklæringen om uavhengighet på vent inntil samtaler var avholdt.

Rajoy har fastholdt at en grunnlovsstridig folkeavstemning ikke kan brukes som pressmiddel eller grunnlag for samtaler.

Folkeavstemningen som Puigdemont mener gir han mandat til å erklære Catalonia for uavhengig, ble boikottet både av partier og velgere som er imot løsrivelse. De samme partiene undertegnet heller ikke erklæringen om uavhengighet da den ble lagt frem for det katalanske parlamentet.

Regjeringen truet i går på nytt med å ta i bruk artikkel 155 i den spanske grunnloven. Artikkelen slår at fast den spanske regjeringen kan ta makten fra et selvstyreområde dersom de ikke oppfyller sine forpliktelser til den spanske stat.

Trusselen ble gjentatt i dag, som svar på Puigdemonts brev.

«Regjeringen vil under regjeringsmøte lørdag starte prosessen med å iverksette artikkel 155. Det vil bli vedtatt tiltak som så vil bli sendt til den spanske nasjonalforsamlingen slik at de generelle interessene til alle spanjoler blir beskyttet», heter det i kunngjøringen fra regjeringen.

Med det forbereder regjeringen altså å oppheve det regionale selvstyret og innføre direkte styring av regionen.

Catalonias leder Carles Puigdemont på ekstraordinært partimøte

Knapt noen gang har vel et partimøte hos Det katalanske europeiske demokratiske parti (PDeCAT) vært bedre dekket enn i går kveld. Alle var spent på hva Carles Puigdemont (nr. to f.v.) ville si i dag.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Press fra alle kanter

Både Puigdemont og Rajoy er under sterkt press.

Carles Puigdemont – den tidligere journalisten som har kjempet for katalansk uavhengighet i hele sin karriere – presses av både eget parti PDeCAT og andre pro-selvstendighets-partier.

Etter at de sammen fikk flertall i regionvalget i Catalonia og overtok styringen i januar 2016, har kravet om handling vært stort.

Mariano Rajoy – statsminister og leder for det konservative partiet Partido Popular – presses - foruten presset i eget parti om å bevare Spania som enhetlig - av sentrumspartiet Ciudadanos, som ble grunnlagt i Catalonia som et anti-selvstendighets-parti.

Rajoys mindretallsregjering er avhengig av støtte fra Ciudadanos i den spanske nasjonalforsamlingen.

Statsministeren må også ta hensyn til de andre regionene i Spania. Og han må ta hensyn til EU, hvor løsrivelsestrangen til enkeltregioner i enkelte land er minst like sterk som hos katalanerne.

«Operasjon Dialog»

Det ble gjort et forsøk på å unngå situasjon som har oppstått.

Visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria, som er regjeringens ansvarlige for de spanske regionene, satte i verk «Operasjonen Dialog».

Målet var å overtale de nye styrende i Catalonia om ikke å gjennomføre løftene om en folkeavstemning om løsrivelse fra Spania. Penger og løfter skal ha blitt lagt på bordet. Men operasjonen lyktes ikke, som man i ettertid kan konstatere.

Champions League - FC Barcelona vs Olympiacos

Meningene hos Barcelona-fansen er klar: Catalonia er ikke en del av Spania.

Foto: Albert Gea / Reuters

Hør Krig og fred-podkasten fra NRK Urix: Kampen for Catalonia

Nyvalg

De fleste tvilte på om Carles Puigdemont i dag ville legge seg flat og si at uavhengighet aldri var blitt erklært. Eller legge død erklæringen. Da ville han miste både ansikt og støtte. Flere i selvstendighetsleiren er allerede dypt skuffet over at han satte uavhengighetserklæringen på vent.

I går skrev avisen El Pais at statsminister Mariano Rajoy skal være villig til å sette artikkel 155 på vent om Puigdemont utlyser regionalt nyvalg. Valget må i så fall skje uten at Puigdemont hevder noen form selvstendighet for Catalonia.

Men dette skal ikke være aktuelt, ifølge partikilder i Catalonia. For et nyvalg kan føre til at selvstendighetspartiene mister makten, og i så fall ville de være like langt som før 2016.

SISTE NYTT

Siste nytt