Urix forklarer

Valget i Storbritannia: Hva skjer nå?

LONDON (NRK): Storbritannia har stemt frem et parlament der ingen av partiene får rent flertall. Det betyr store endringer i britisk politikk, uansett hvem som styrer videre.

En fornøyd Labour-leder Jeremy Corbyn fotografert dagen etter valget

BRAKVALG: En fornøyd Labour-leder Jeremy Corbyn fotografert dagen etter valget

Foto: BEN STANSALL / AFP

Det konservative partiet som hadde flertallsregjering frem til nå har mistet flertallet sitt, men utfordrerpartiet Labour har heller ikke flertall alene.

Dermed gjenstår det store spørsmålet: Hvilket parti skal styre landet?

I regelverket heter det seg at det partiet som klarer å samle støtte fra et flertall av de folkevalgte i Underhuset skal styre Storbritannia.

Det er 650 folkevalgte, og den som skal styre må da ha støtte fra minimum 326 av dem.

Det har ingen etter gårsdagens valg.

Det er partiet som styrte den forrige regjeringen som først får sjansen til å forsøke å danne en ny regjering. Det betyr at Theresa May kan fortsette med dagens regjering eller gjøre noen endringer i den – dersom hun fortsetter som partileder for de konservative.

Foreløpige meldinger fra Sky News og BBC går på at Theresa May «ikke har noen intensjoner om å gå av».

«Hung parliament»

Hva betyr det at ikke noe parti har flertall?

Britene kaller det et «hung parliament», altså et «hengt parlament», når ikke noe parti har flertall alene.

Det største partiet kan enten forsøke å styre som mindretallsregjering og søke støtte fra parlamentet fra sak til sak, eller gå i koalisjon med ett aller flere andre partier.

I Norge har dette vært vanlig i flere tiår, men for britene er dette høyst uvanlig.

De konservative (toryene) styrte i koalisjon med Liberaldemokratene fra 2010 til 2015, da velgerne heller ikke ga noe klart flertall for noe parti.

De konservative kan nå klare å få flertall sammen med det nordirske unionistpartiet DUP som også er konservativt.

Liberaldemokratene har allerede avvist en koalisjon, og resten av småpartiene står politiske til venstre for Labour og vil ikke bli den av en koalisjon med de konservative.

Theresa May forlater de konservatives hovedkvarter

Theresa May forlater de konservatives hovedkvarter dagen etter valget. Spekulasjonene om Mays fremtid har nå startet for fullt.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Utfordring for Labour

Kan likevel de konservative havne i opposisjon?

Dersom ikke de konservative klarer å stable en ny regjering på bena, får det nest størst partiet sjansen til å søke støtte – nemlig det britiske arbeiderpartiet Labour.

Leder Jeremy Corbyn kan søke støtte fra andre partier på venstresiden, som de skotske og walisiske nasjonalistpartiene, men ettersom de konservative nesten har flertall alene betyr det at han må ha støtte fra så godt som samtlige andre partier for å klare å få et reelt flertall bak seg.

Brexit-frist nærmer seg

Hvor lang tid går det før situasjonen blir avklart?

Klokkene tikker raskt, for flere frister.

Allerede 13. juni samles det nyvalgte parlamentet for første gang, og Theresa May har fram til da på seg til å forsøke å stable støtte til å fortsette å regjere, eller velge å gå av.

Trontalen til dronning Elizabeth II er planlagt 19. juni – samme dag som brexit-forhandlingene med EU etter planen skal starte.

Brexit-forhandlingene kan bli utsatt, men det betyr også at Storbritannia og EU får mindre tid til å forhandle.

Nyvalg?

Kan det bli enda et valg?

Ja – i teorien.

Selv om regelverket nå er slik at det skal gå fem år mellom hvert valg, kan det presses gjennom nyvalg likevel. Det var det som førte til dette valget, og det kan i teorien skje igjen.

Men et slik forslag må ha støtte fra minst to tredjedeler av parlamentet, altså 434 parlamentsmedlemmer.

Det betyr at både de konservative og Labour begge må støtte et nyvalg. De britiske velgerne vil neppe ha det øverst på ønskelisten.

Det er heller ikke sikkert at et nyvalg til vil gi noe parti flertall.

SISTE NYTT

Siste nytt