NRK Meny
Normal

Hva er Kinas interesser i Europa?

Kina vil neppe hjelpe eurolandene av veldedighetshensyn. Men i hvilken grad er det i Kinas egen interesse å bidra til krisehåndteringen?

Wen Jiabao, Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso

Kinas statsminister Wen Jiabao (i midten), EU-president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso på pressekonferansen etter det topptunge møtet denne uken. Ikke uventet var gjeldssituasjonen i Europa hovedtema.

Foto: How Hwee-young / Ap

Gro Holm
Foto: NRK

– Kina er rede til å bli dypere involvert i løsningen av Europas gjeldskrise, sa Kinas statsminister Wen Jiabao for fire dager siden.

Han stod sammen med EUs president og lederen for EU-kommisjonen på en pressekonferanse i Beijing, vel vitende om at flere europeiske land ser til Kina for hjelp. Det er ikke uten grunn.

For i desember i fjor kunne en portugisisk avis melde at Kina ville kjøpe portugisiske statsobligasjoner for 4,5 milliarder euro, nær halve statsgjelden som sto til forfalls ved årsskiftet.

Det vites ikke om den handelen er gjennomført. Men i fjor sommer kjøpte Kina spanske statsobligasjoner for 400 millioner euro og Hellas skal også ha fått direkte hjelp fra Kina i fjor høst.

Veksten lider

For Kina er det av flere grunner i landets egen interesse at euroen består og at Europa kommer seg ut av den økonomiske krisen.

For det første utgjør EU det største eksportmarkedet for kinesiske varer, i 2010 importerte medlemslandene varer for 283 milliarder euro, eller 2264 milliarder kroner.

Men Kinas eksport til EU hadde en svært beskjeden vekst de første 10 månedene i fjor, bare 5 prosent. Det internasjonale pengefondet, IMF, advarte i begynnelsen av februar med at veksten i Kinas økonomi kan bortimot halveres i 2012 som følge av krisen i eurosonen, fra 8,2 til 4,2 prosent.

Kinas vekst er fortsatt i hovedsak eksportdrevet, selv om målet på sikt er å øke etterspørselen hjemme.

For det andre er om lag en firedel av Kinas valutareserver i euro. Det er ikke i landets interesse at eurosonen bryter sammen, ettersom valutaen da ville synke som en stein i verdi.

For det tredje ønsker ikke Kina å være vertskap for en ukontrollert innførsel av kapital som søker sikrere markeder enn Europa, og for den saks skyld USA.

Ikke til bruk i krisefondet

I prinsippet kontrolleres kapitalstrømmene inn og ut av landet av staten, men i praksis klarer spekulanter å omgå kontrollen, ikke minst på grunn av de spesielle reglene som gjelder i Hong Kong. Inflasjonen i fjor var over 5 prosent, mot et opprinnelig mål på 3 prosent.

Kina har verdens største valutareserver, verdt om lag 3200 milliarder dollar. Men så langt har ikke kineserne villet bruke penger på EUs krisefond, EFSF.

Ifølge det statlige Folkets Dagblad sier statsminister Wen Jiabao at Kina ikke har til hensikt å «kjøpe ut Europa» fra krisen.

Kina har til nå ikke villet forplikte seg på generelt grunnlag, men har i praksis vist at landet er villig til å hjelpe enkeltstater der det er i deres interesse.

Støtte til krisefondet forutsetter mer kontroll, mindre risiko i de hardest rammede medlemslandene.

Infrastruktur og teknologi

Hva er så Kinas langsiktige interesser, utover Europa som marked for egne varer?

Det er først og fremst sikkerhet for investeringer i infrastruktur og teknologitunge bedrifter.

Storbritannia er testlandet for infrastrukturinvesteringer. Nylig ble de to landene enige om at Kina kjøper nær 9 prosent av Thames Water, Storbritannias største selskap for vann og kloakk.

Kineserne er hellig overbeviste om at Europa har underinvestert i infrastruktur de siste tiårene, og at dette er prosjekter som vil gi sikker avkastning i årene som kommer.

Tidligere har Kina investert i store foretak som IBM, Elkem og Volvo. På det viset skaffer landet seg også innsikt i det ypperste av teknologi på områder med store framtidsmuligheter på det kinesiske hjemmemarkedet.

Men for øyeblikket er det få greske selskaper som er attraktive for kinesiske investeringsselskaper og lite som tyder på at grekerne er blant de mest interessant som forbrukere med det første.

Da finner kinesiske penger andre elveløp i det europeiske terrenget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt