Huset til Nobel-vinner angrepet

En gruppe demonstranter gikk i dag til angrep på huset til Nobels fredspris-vinner Shirin Ebadi i Teheran, fordi de mener hun støtter Israel.

Shirin Ebadi

Shirin Ebadi utenfor huset sitt den 21. desember.

Foto: Vahid Salemi / AP

Demonstrantene ødela et skilt i hagen til Shirin Ebadi, sprayet slagord på huset hennes og beskyldte henne for å støtte «Israels mordere».

"Dette er ironisk"

Politiet løste opp gruppen med demonstranter, som identifiserte seg som medisin-studenter, omtrent en halvtime etter at de kom til Ebadis hus.

Ifølge en uttalelse fra Ebadis Senter for menneskerettighetsforsvarere, ropte demonstrantene: "Ebadi støtter Israels mordere".

"Ironisk nok, sprayingen og syngingen av slagordene kom like etter at senteret publiserte en kunngjøring der volden i Gaza fordømmes, med et krav om at internasjonale organisasjoner raskt tar tak i situasjonen", står det i en ny melding fra senteret.

Nobels Fredspris 2003 til Shirin Ebadi

Ebadi mottar Nobels fredspris i Oslo i 2003.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Ebadi selv var ikke tilgjengelig for en kommentar i dag.

Alt om situasjonen i Midtøsten

Ransaket og stengt av politiet

Mandag ransaket tjenestemenn fra myndighetene Ebadis advokatkontor - som er i den samme bygningen som leiligheten hennes - og beslagla to datamaskiner og dusinvis av dokumenter om klientene hennes, som stort sett er politiske aktivister.

- Tjenestemennene fortalte at de kom fra skattemyndighetene, sa Ebadi til CNN etter politiaksjonen.

Kontoret hennes ble stengt forrige uke, etter at politiet da også ransaket det mens senteret ventet på gjester som skulle ankomme til en fest for å feire FNs dag for menneskerettigheter litt på etterskudd.

Politiraidet ble fordømt av EU, som ba Iran om "å respektere sine menneskerettighetsforpliktelser og retten til fredelige sammenkomster".

LES OGSÅ: Forbyr Ebadis menneskerettssenter

Shirin Ebadi

Shirin Ebadi.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Fikk Nobels fredspris i 2003

Ebadi er tidligere dommer og har lenge vært en forkjemper for menneskerettigheter. Da Ayatolla Khomeini kom til makten, i 1979, fikk hun ikke fortsette i stillingen som dommer. I 2003 vant hun Nobels fredspris for arbeidet sitt, som den første muslimske kvinnen som har mottatt prisen.

Annan: Viktig pris til muslimsk kvinne

Hun har ledet flere store og synlige kampanjer på vegne av kvinner og barn i Iran, og hun har også klart å gjøre kjent de som var ansvarlige for et angrep mot universitetet i Teheran i 1999, der flere studenter ble drept.

Ebadi har mange ganger blitt fengslet av iranske myndigheter. Dette har ført til at andre fredsprisvinnere har satt i gang en brev-aksjon til FN og til iranske ambassader rundt om i verden i et forsøk på å rette oppmerksomheten mot hennes sikkerhet hjemme i Iran.

LES OGSÅ: Drapstrusler mot nobelprisvinner

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt