Hopp til innhold

Hungersnød i to somaliske regioner

FN har erklært hungersnød i to regioner i Somalia, begge kontrolleres av den ytterliggående islamistbevegelsen Al-Shabaab.

Video 8a941295-7c9a-4ab0-acd5-91291a43cf93.jpg

NETT-TV: FN har erklært hungersnød i to somaliske regioner. Hittil har 78.000 mennesker flyktet til flyktningeleire i Kenya og Etiopia. (Foto: WFP)

Jacques Diouf

Jacques Diouf i FAO sier organisasjonen trenger 670 millioner kroner i øyeblikkelig hjelp til bøndet

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp
Mark Bowden

FNs nødhjelpskoordinator for Somalia, Mark Bowden, sier FN har erklært hungersnød i to somalske regioner.

Foto: Khalil Senosi / Ap
Anne Poulsen, WFP

Anne Poulsen i WFP frykter for fremtiden på Afrikas Horn.

Foto: WFP

– FN erklærer hungersnød i to regioner i Sør-Somalia; Sør-Bakool og Nedre Shabelle, heter det i en melding fra FN-kontoret for samordning av humanitære saker i Somalia.

Vil spre seg raskt

– Dersom vi ikke reagerer nå, vil hungersnøden spre seg til alle de åtte regionene i Sør-Somalia i løpet av to måneder på grunn av matmangel og infeksjonssykdommer. Dersom vi ikke griper inn øyeblikkelig, kommer flere titusen somaliere til å dø, sier Mark Bowden, FNs nødhjelpskoordinator for Somalia.

De to regionene er vanligvis Somalias «brødkurv», men nå har regtiden uteblitt flere ganger og rundt 3,7 millioner mennesker, nær halvparten av Somalias befolkning, får ikke nok mat.

Hittil har 78.000 somaliere allerede gitt opp håpet om å kunne klare seg i hjemlandet, og har søkt tilflukt i flyktningeleirer i nabolandene Kenya og Etiopia, land som også er rammet av den verste tørkekatastrofen på Afrikas Horn på 60 år.

– Rammer fremtidige generasjoner

Direktør for Verdens Matvareprograms (WFP) nordiske kontor i København Anne Poulsen sier til NRK.no at situasjonen på Afrikas Horn er meget alvorlig.

–Når 11,3 millioner mennesker har bruk for nødhjelp og har meget begrenset tilgang på mat, taler det for seg selv, sier Poulsen.

Hun har snakket med sine kolleger i flyktningeleire i området. Enkelte av flyktningene har gått i flere hundre kilometer uten vann og mat, og er ekstremt underernærte når de kommer fram.

I tillegg til den pågående krisen som utvikler seg til det verre dag for dag, frykter Poulsen at hungersnøden vil sette spor i flere tiår framover.

– I de første to leveårene av barnas liv er det ekstremt viktig med ordentlig ernæring, både for den fysiske og den mentale utviklingen. Får du ikke nok føde i denne perioden, vil du aldri klare å hente deg hente deg inn igjen mentalt, advarer Poulsen.

Hun viser til forskning som sier at iq-en faller ved manglende ernæring, og hjernen slutter å utvikle seg.

– Det er forferdelig tragisk at det i fremtiden vil være generasjoner som aldri vil nå sitt potensial fordi de ikke fikk riktig ernæring som barn, sier Poulsen til NRK.no.

Hungersnød

FNs definisjon på hungersnød er at minst 20 prosent av husholdningene opplever ekstrem matmangel som de har begrensede muligheter til å gjøre noe med, akutt underernæring hos over 30 prosent av befolkningen.

– Somalia er det landet i verden med flest underernærte i forhold til innbyggertallet. i enkelte distrikter sør i landet er graden over 50 prosent, sier Bowden.

For to år siden utviste Al-Shabaab FNs hjelpeorganisasjoner fra Somalia og beskyldte dem for å være spioner.

Nå er forbudet opphevet på grunn av den ekstreme tørken, og i forrige uke fløy FN inn de første hjelpeforsyningene.

Men gruppen advarer mot at «muslimske verdier må opprettholdes» under hjelpearbeidet.

Video Hjelpen når ikke fram til Afrikas Horn

NETT-Tv: Ytterst få får nødhjelp fordi de holder til i områder der den islamistiske opprørsbevegelsen Al-Shabaab råder grunnen, forteller NRKs Afrika-korrespondent Lars Sigurd Sunnanå.

– Vi er lettet over at vi snart kan komme tilbake. Vi er meget bekymret for dem som bor der, og så snart det er mulig vil vi igangsette arbeidet med å dele ut ernæringspakker, sier Poulsen.

Hjelp til bønder

FN har bedt medlemslandene øke bidragene til nødhjelp i år med 500 millioner dollar - rundt 2,8 milliarder kroner - særlig på grunn av tørkekatastrofen.

Landene på Afrikas Horn er ikke de eneste som trenger nødhjelp, det gjør i alt 31 land.

FNs mat- og landbruksorganisasjon, FAO, har bedt verdenssamfunnet om vel 670 millioner kroner i øyeblikkelig hjelp til tørkerammede bønder på Afrikas Horn, hvorav vel 390 millioner til bønder i Somalia.

– Flere hundre mennesker dør hver dag, og dersom vi ikke reagerer nå, kommer tallet til å stige, sier Jacques Diouf i FAO.

Rundt 10 millioner mennesker er berørt i Somalia, Kenya, Etiopia, Uganda og Djibouti.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst 13 døde i nattklubbrann i Spania

Spanske myndigheter sier at dødstallet kan stige.