Hundrevis i nye Muhammed-protester i Afghanistan

Mer enn tusen afghanere har i morgentimene mandag strømmet ut i gatene for å protestere mot Muhammed-filmen. Biler er satt i brann og demonstrantene roper «Død over Amerika».

En selvmordsbomber drepte fire og skadet 11 da eksplosiver gikk av ved grensa til Bagdads internasjonale sone, der flere vestlige ambassader holder hus.

VIDEO: Hundrevis protesterer mot Muhammed-filmen i Kabul mandag.

Demonstrasjonene skal ha oppstått i Jalalabad Road, ved basestasjonene til NATO og det amerikanske militæret øst i den afghanske hovedstaden.

– Skjøt mot politiet

Blant bilene som er satt i brann er to politibiler, forteller politisjef Mohammad Ayoub Salangi, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Enkelte demonstranter skal ha skutt mot politiet, men ingen skal ha blitt skadd.

– Vi har ikke skutt tilbake, og det kommer vi heller ikke til å gjøre, forteller Salangi til AFP.

En fotograf fra nyhetsbyrået forteller at bildekk satt i brann sender tykk, sort røyk til himmels over byen. Butikkeiere skal ha stengt forretningene sine i det nærliggende området.

Steinkasting mot amerikansk base

Mellom 40 og 50 politimenn skal ha blitt lettere skadd av steinkasting og folk som veivet med pinner, uttaler Salangi.

Demonstrantene skal ha kastet steiner mot Camp Phoenix, som er en amerikansk militærbase i området.

Ifølge en talsmann for ISAF-styrkene har selve basen ikke har blitt angrepet, steinkastingen skal ha foregått i nabolaget til basen.

– Det er vårt ansvar å reagere

Mandag er fjerde dagen demonstrasjonene mot filmen finner sted i Afghanistan. Ifølge nyhetsbyrået AP skal demonstrasjonene ha stilnet utover morgenen i Jalalabad Road i Kabul, men dukket opp flere andre steder i byen.

Blant demonstrantene mandag morgen var Mohammad Humayun, som oppfordrer USAs president Barack Obama til å straffe personene bak filmen.

– Dette er ikke første gang. De (amerikanerne journ. anm.) setter sinnene i kok blant muslimer ved å fornærme koranen, fornærme muslimer og profeten til muslimene, sier Humayun til AP.

Han sier det er muslimenes ansvar å reagere når de hører om likegyldighet og respektløshet.

Manet til demonstrasjoner

Lederen for den militante bevegelsen Hizbollah i Libanon manet søndag til landsomfattende demonstrasjoner mot den omstridte Muhammed-filmen.

Han kom med oppfordringen i en TV-sendt tale. Der ba han libanesere over hele landet om å demonstrere mot filmen «Innocence of muslims» mandag.

Han ba dem imidlertid om å holde seg unna USAs ambassade, men demonstrere i gatene.

LES: Hizbollah ber muslimer protestere i gatene mandag
LES MER: Libya: – 50 pågrepet for konsulatangrepet

Opptøyer mot ambassader i 20 land

Før helgen var det voldsomme opptøyer mot amerikanske ambassader i over 20 land i Midtøsten og Nord-Afrika, hvor flere mistet livet og mange ble skadd.

I løpet av helgen ble amerikanske og andre vestlige ambassader angrepet av rasende folkemengder i en rekke land.

En av demonstrantene mandag morgen uttalte til AP at protestene vil fortsette til «personene bak filmen ender i retten».

SISTE NYTT

Siste nytt